Binnenland

AOb: minderheid leraren voelt zich echt veilig bij fysieke lessen

Veel leraren die tijdens de lockdown doorgaan met lesgeven op school, voelen zich niet veilig voor het coronavirus. In een peiling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) antwoordt 26 procent van de docenten die nog fysiek lesgeven „nee” op de vraag of zij zich veilig voelen. Slechts 28 procent beantwoordt deze vraag met een volmondig „ja”, de rest houdt het op „enigszins”.

ANP
11 January 2021 14:04

Hoewel het onderwijs voor heel veel leerlingen naar internet is verplaatst, moet een aanzienlijk deel van de leraren gewoon naar school om les te geven. Fysieke lessen gaan bijvoorbeeld door voor eindexamenkandidaten. Ook verzorgen scholen praktijkles aan vmbo’ers, opvang voor kinderen met een kwetsbare thuissituatie en kinderen van wie de ouders werk doen dat door de overheid is aangemerkt als cruciaal voor de maatschappij.

Aan de enquête deden in totaal bijna 15.000 leraren mee. Van de respondenten uit het praktijkonderwijs, het reguliere middelbaar onderwijs en het speciaal middelbaar onderwijs geeft meer dan de helft nog altijd fysiek les op school. In het speciaal basisonderwijs geldt dit voor ongeveer 30 procent.

Ruim een op de vijf ondervraagde leraren rekent zichzelf tot de categorie mensen die verhoogde risico’s lopen als ze besmet raken met het coronavirus. Nog eens 12 procent valt hier zelf niet onder, maar leeft wel samen met iemand voor wie het virus gevaarlijker is dan gemiddeld. Mensen met chronische aandoeningen lopen een aanzienlijk hoger risico om ernstig ziek te worden als ze Covid-19 oplopen. „Leraren die in een risicocategorie vallen, geven evenveel fysiek les als leraren die niet in een risicocategorie vallen”, constateert de AOb.

De bond pleitte afgelopen weekend al voor meer duidelijkheid over de veiligheid van leerlingen en onderwijspersoneel. „We willen graag lesgeven, maar het moet wel veilig en verantwoord zijn”, stelde AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Twee deskundigen die lid zijn van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, hebben in Nieuwsuur gezegd dat ze het beter vinden om middelbare scholieren tóch afstand van elkaar te laten houden. Het OMT staat tot nog toe op het standpunt dat scholieren geen 1,5 meter afstand van elkaar hoeven te houden. De AOb eist nu eenduidigheid en opheldering.

„Lesgeven aan grote groepen scholieren kan zo niet meer”, vindt Stolk. „Scholen moeten leerlingen spreiden over het gebouw en lokalen zodat er voldoende afstand is, of online als het niet anders kan.”

Uit de peiling komt verder naar voren dat de vaccinatiebereidheid groot is onder het onderwijspersoneel. In alle onderwijstypes zegt meer dan 70 procent zich zeker te laten vaccineren. In het regulier voortgezet onderwijs is dat zelfs 80 procent. Ongeveer 5 procent wil geen vaccin, de rest is er nog niet over uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer