Politiek

Asscher krijgt steun van prominente PvdA’ers

Een groep prominente PvdA’ers steunt het lijsttrekkerschap van fractieleider Asscher, ondanks zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Eerder werd een motie van wantrouwen tegen de partijleider aangekondigd, waarover volgend weekeinde op het congres wordt gestemd.

Redactie politiek
11 January 2021 10:13
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. beeld ANP, Bart Maat
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. beeld ANP, Bart Maat

In een brief roepen de 275 leden, onder leiding van fractievoorzitter Slikker in ’s-Hertogenbosch, andere leden op ook hun steun voor Asscher uit te spreken. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, oud-ministers Bussemaker en Dijsselbloem en de Tweede Kamerfractie hebben de brief ondertekend.

Het toeslagenrapport dat de speciale Kamercommissie eind vorig jaar publiceerde, raakte ook Asscher als minister van Sociale Zaken en vicepremier in het vorige kabinet. Maar de PvdA-leden vinden het goed dat Asscher direct door het stof ging en lessen wil trekken uit het vernietigende rapport. „Als een van de weinige betrokkenen omarmde hij ten volle de uitkomsten van het onderzoek, legde hij er verantwoording over af, bood hij er excuses voor aan.”

Volgens Slikker speelt ook mee dat de harde kritiek van de Kamercommissie niet alleen Asscher, maar ook collega-bewindspersonen, de Tweede Kamer, de Belastingdienst en zelfs de rechtspraak raakte. Tijdens het congres wordt ook gestemd over een motie van wantrouwen tegen Asscher, ingediend door actief PvdA-lid Francisca Drijver. Minimaal honderd leden moeten het indienen van zo’n motie ondersteunen voordat erover gestemd kan worden.

GroenLinks-leider Klaver vindt dat het hele kabinet moet aftreden wegens het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. „Aftreden is ook schuld bekennen. Dat is echt belangrijk naar alle slachtoffers toe.” Als het kabinet niet opstapt, zegt GroenLinks zelf het vertrouwen op. De SP wil ook dat het kabinet aftreedt.

Raad van State

De Raad van State gaat onderzoek doen naar zijn eigen uitspraken van de afgelopen jaren, om te zien of er naast de toeslagenaffaire mogelijk meer terreinen zijn waar de burger disproportioneel last heeft gehad van strenge wetgeving. Voorzitter Van Ettekoven van de afdeling bestuursrechtspraak vindt dat nodig na de harde kritiek die zijn instelling kreeg van de parlementaire commissie. De Raad van State wil zo lering trekken uit de affaire.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer