Buitenland

Senaat onderzoekt Enron-contacten Witte Huis

Een senaatscommissie onder leiding van de Democraat Joseph Lieberman heeft het Witte Huis gevraagd alle gegevens over de contacten tussen de regering-Bush en de failliete energiegigant Enron af te staan.

Van onze correspondent
28 March 2002 12:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Het is de eerste keer dat een commissie van het Congres de regering direct vraagt naar de contacten met Enron. Dit bedrijf heeft miljoenen bijgedragen aan de verkiezingscampagnes van de Republikein George Bush en tal van andere kandidaten, onder wie overigens ook Democraten. Het is bekend dat vice-president Dick Cheney bij de beraadslagingen over een nieuw energiebeleid zesmaal contact heeft gehad met Enron-vertegenwoordigers.

De senaatscommissie buigt zich overigens niet alleen over de contacten tussen Enron en de Republikeinse regering. Zij heeft het Nationaal Archief ook gevraagd om alle contacten tussen Enron en de Democratische regering van Bill Clinton van 1992 tot eind 2000 na te gaan. „Wij zijn niet uit op zondebokken, maar wij willen weten of de overheid iets had kunnen doen om de ondergang van Enron en daarmee het financieel verlies voor duizenden aandeelhouders te voorkomen”, aldus Lieberman.

Eerder deze week gaf de regering een aantal documenten vrij die twee organisaties hadden opgevraagd op basis van de Wet op vrijheid van informatie. Ondanks het feit dat de meeste documenten onleesbaar waren gemaakt, blijkt uit de stukken dat het ministerie voor Energie alle aanvragen van milieuorganisaties en consumentengroepen voor besprekingen over het nieuwe energiebeleid van de regering-Bush heeft afgewezen. Minister voor Energie Spencer Abraham had het volgens het ministerie „te druk” om vertegenwoordigers van deze groepen te kunnen ontvangen.

Naar eigen zeggen heeft Abraham begin vorig jaar overleg gepleegd met 36 vertegenwoordigers van energiebedrijven. Abraham kan of niet tellen of zijn agenda is een chaos, want uit de vrijgegeven documenten blijkt dat hij niet met 36 maar met 109 vertegenwoordigers van energiebedrijven heeft gepraat. De twee organisaties die om de documenten hadden gevraagd -Judicial Watch en Natural Resources Defense Council- zijn overigens van plan opnieuw naar de rechter te stappen omdat zij er geen genoegen mee nemen dat de overheid de meeste van de vrijgegeven documenten onleesbaar heeft gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer