Gelderland nummert stacaravans en huisjes op recreatieparken
Stacaravans en chalets op recreatieparken in Gelderland krijgen een huisnummer. De provincie wil daarmee misstanden tegengaan.
Formeel hoeft een stacaravan niet te worden geregistreerd. Criminelen die zich verborgen willen houden, maken daar misbruik van. „Een stacaravan of een chalet met huisnummer maakt een bewoner minder anoniem”, aldus gedeputeerde Peter van ’t Hoog. „Objectnummering helpt eraan mee dat dubieuze personen vindbaar worden.” De maatregel geeft ook beter zicht op illegale bewoning door onder anderen kwetsbare personen en arbeidsmigranten.
Ruim 9500 recreatieobjecten in Gelderland zijn al van een huisnummer voorzien. Voor de nummering wordt de kavel waarop de woningen staan, aangewezen als standplaats. Vervolgens kan daaraan een adres worden gekoppeld. Dat is weer te verbinden aan de Basisregistratie Personen, waardoor overheden en hulpverleningsdiensten sneller kunnen handelen.
Vermoedelijk telt Gelderland zo’n 15.000 stacaravans en andere recreatieobjecten. Gemeenten beschikken over de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG); deze bevat de basisgegevens van alle adressen en gebouwen in hun gebied. Stacaravans kwamen daar tot voor kort niet in voor omdat ze ‘niet duurzaam aan de grond’ verbonden zijn. Door de standplaatsen vast te leggen en op basis daarvan een adres toe te kennen kunnen deze recreatieobjecten in de BAG worden opgenomen.
De gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Ede, Epe, Ermelo, Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Winterswijk en Zaltbommel doen al mee met de recreatieobjectregistratie. Neder-Betuwe nummerde de huisjes op de vakantieparken in de gemeente vorig jaar reeds. „Dat deden we allereerst om arbeidsmigranten goed te kunnen registreren”, zegt wethouder Nees van Wolfswinkel. „Vooral op twee grotere parken verblijven er veel. Een recreatiepark blijft een recreatiepark, maar bij gebrek aan vervangende huisvesting gedoogt onze gemeente dat op dit moment. Als een arbeidsmigrant zich nu aan de balie meldt voor bijvoorbeeld verlenging van zijn rijbewijs, is voor ons meteen zijn adres bekend.”
De strijd tegen criminaliteit speelde voor Neder-Betuwe bij de nummering niet direct. Van Wolfswinkel: „Vorig jaar hielden we met politie en douane een controleactie op een van de parken. Daarbij kwamen nauwelijks vervelende zaken aan het licht.” De gemeente Ede heeft meer last van criminelen op recreatieparken. Zondag nog werd een man aangehouden die sinds half december onvindbaar was en zich schuilhield op een park in Lunteren. Hij had een celstraf van ruim 400 dagen openstaan.
Gelderland zette eerder het programma Vitale Vakantieparken op om te bevorderen dat parken interessant blijven voor toerist en recreant. Zwakkere recreatie-ondernemingen dreigen te vervallen in een negatieve spiraal, wat dubieuze gasten aantrekt en gevolgen heeft voor veiligheid en leefbaarheid.