Internationale kritiek op arrestatie oppositieleden Hongkong
De arrestatie van tientallen oppositiefiguren in Hongkong heeft direct geleid tot internationale kritiek, onder meer vanuit Taiwan en de Verenigde Staten. De beoogde nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verweet Peking een „aanval op de democratie”. Hij beloofde de inwoners van Hongkong dat ze kunnen rekenen op de steun van de aankomende regering van Joe Biden.
De Republikeinse senator Ben Sasse concludeerde dat de Chinese leider Xi Jinping ziet dat „Amerika verdeeld en afgeleid is” en daar gebruik van maakt. Hij noemde de regerende Chinese communisten „laffe dictators”. De prominente activist Nathan Law, die vanuit Hongkong naar Groot-Brittannië is gevlucht, zei dat de autoriteiten „het vuur van verzet willen uitstampen”.
De politie in Hongkong heeft bevestigd dat 53 arrestaties zijn verricht. Dat gebeurde tijdens een grote operatie waar meer dan duizend agenten van de veiligheidsdiensten aan meededen. De minister van Veiligheid van Hongkong, John Lee, noemde de arrestaties „noodzakelijk”. Hij zei dat mensen worden aangepakt die Hongkong „in de afgrond willen storten”.
Onder de arrestanten zouden zich zowel bekende politici van de oppositie als jonge activisten bevinden. Het zou gaan om de grootste arrestatiegolf sinds China een omstreden veiligheidswet invoerde in de voormalige Britse kroonkolonie. Die behoort sinds 1997 tot het communistische China, dat beloofde dat het gebied zeker een halve eeuw een speciale status zou krijgen.