Meer dan 50 activisten Hongkong opgepakt om veiligheidswet
Meer dan 50 pro-democratieactivisten zijn woensdag opgepakt in Hongkong op basis van de omstreden Chinese veiligheidswet die deze zomer werd ingevoerd. Het zou gaan om de grootste actie tegen de oppositie onder de nieuwe veiligheidswet tot nu toe.
Onder de gearresteerden zijn bekende kopstukken van de democratische beweging, waaronder ook enkele voormalige oppositieparlementariërs. De Democratische Partij meldt op zijn Facebookpagina dat onder anderen James To, Lam Cheuk Ting en Lester Shum zijn opgepakt. De politie weigerde commentaar te geven.
De Democratische Partij stelt dat de activisten door de politie werden gearresteerd omdat ze meededen aan een verkiezing om democratiegezinde kandidaten te selecteren voor de komende parlementsverkiezingen. De plaatselijke autoriteiten en Peking hadden al gewaarschuwd dat die verkiezing mogelijk in strijd zou zijn met de veiligheidswet.
De voorgenomen verkiezingsdeelname door de Democratische Partij wordt door de autoriteiten gezien als „een daad van ondermijning van de nationale veiligheidswet”, aldus de Democratische Partij. De parlementsverkiezingen in Hongkong werden vorig jaar uitgesteld. Dat gebeurde volgens de regering in verband met de coronapandemie.
Behalve de tientallen oppositieleden, is ook een Amerikaan gearresteerd op verdenking van het overtreden van de nationale veiligheidswet, werd woensdag gemeld door Hongkongs publieke omroep RTHK. Het gaat om de advocaat John Clancey, die werkzaam is voor een advocatenkantoor dat geregeld optreedt in mensenrechtenzaken. Clancey is bovendien voorzitter van de Asian Human Rights Commission en heeft banden met de prodemocratische oppositie in Hongkong.
Peking voerde in juni een nieuwe nationale veiligheidswet in voor de weerspannige voormalige Britse kroonkolonie. Die wet maakt alles strafbaar dat door China wordt gezien als separatistisch of ondermijnend. Ook samenwerking met vreemde mogendheden en samenzwering kan een levenslange gevangenisstraf opleveren. Westerse landen en mensenrechtenorganisaties veroordeelden de nieuwe wet scherp en betitelden die als een poging van Peking om de oppositie in Hongkong hardhandig te onderdrukken.