Beurzen Wall Street beginnen iets lager aan 2021
De Amerikaanse aandelenbeurzen in New York zijn de eerste handelsdag van 2021 met kleine minnen begonnen. Daarmee zetten ze de trend van vorige maand niet voort. Handelaren zijn positief gestemd nu er in steeds meer landen wordt gevaccineerd tegen het coronavirus, maar tegelijkertijd komen er uit veel landen ook berichten over strengere of verlengde lockdownmaatregelen. Ook waren er beter dan verwachte cijfers over de industrie in Azië en Europa.
De Dow-Jondesindex stond na enkele minuten handel 0,2 procent lager op 30.550,25 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent tot 3751,11 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 0,2 procent inleverde tot 12.865,50 punten.
Vaccinmaker Moderna werd 0,3 procent hoger gezet. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beslist mogelijk maandagavond al over een noodgoedkeuring voor het coronavaccin van de farmaceut. Daarnaast maakte Moderna bekend het minimum aantal vaccins dat het dit jaar gaat maken stevig te verhogen tot 600 miljoen doses. Het bedrijf mikt nog altijd op de productie en levering van 1 miljard doses van het vaccin dit jaar.
De aandeelhouders van Fiat Chrysler (plus 2,3 procent) hebben zich uitgesproken voor de fusie van de Italiaans-Amerikaanse automaker met het Franse PSA. De aandeelhouders van het bedrijf achter de merken Peugeot, Citroën en Opel hadden zich eerder op de dag al achter de fusie geschaard.
Industrieel concern General Electric (GE) kreeg een opdracht voor een groot windmolenpark in de Amerikaanse staat New Mexico. Het aandeel GE daalde evenwel 0,1 procent.
De industrie in de eurozone, en dan met name in Duitsland, liet in december verder herstel zien. Volgens marktonderzoeker Markit bereikte de bedrijvigheid in de sector afgelopen maand het hoogste niveau sinds mei 2018. Eerder bleek ook dat de activiteit in de Chinese industrie in december opnieuw toenam. Cijfers over de Amerikaanse industrie komen kort na de opening van Wall Street.
Olie staat ook in de belangstelling nu de OPEC-landen en bondgenoten bijeen zijn om te praten over de productie in februari. Eerder op de dag steeg de olieprijs, maar veel van die winst verdampte weer. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent minder waard en verruilde voor 48,38 dollar van eigenaar. Brent-olie werd 0,2 procent duurder en was 51,89 dollar per vat waard.
De euro was 1,2299 dollar waard. Op de laatste dag van 2020 was dat nog 1,2222 dollar.