„Regels palliatieve zorg versoepelen”
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid moet de regels voor palliatieve zorg versoepelen, zodat op plaatselijk niveau gemakkelijker initiatieven van de grond kunnen komen. Vooral de eis dat een nieuw project uit vier zorgplekken moet bestaan, blijkt in de praktijk belemmerend te werken.
SGP-kamerlid Van der Vlies diende donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid een motie in om de regels over schaalgrootte te schrappen. Onlangs strandde een hospiceplan van lokale initiatiefnemers en een verzorgingshuis op de regel dat er minstens vier units moeten komen.
De SGP-motie krijgt brede steun in de Tweede Kamer. PvdA, SP, GroenLinks, LPF en ChristenUnie hebben de uitspraak mede ondertekend. Het CDA staat er zeer sympathiek tegenover, zo zei het kamerlid Buijs donderdag. Omdat er tussen de eerste en tweede termijn van het debat geen schorsing was geweest, had hij geen tijd de uitspraak te bestuderen. „Ik verwacht dat de fractie dit wil steunen.” Als het CDA de motie steunt, is er een ruime kamermeerderheid voor.
Staatssecretaris Ross, die politiek verantwoordelijk is voor de palliatieve zorg, staat niet afwijzend tegenover het SGP-initiatief. Het kost haar weinig of geen geld en daarom laat ze het oordeel over de motie aan de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer heeft donderdag definitief uitgesproken dat de huishoudelijke hulp uit het basispakket van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) gaat. Vanaf 2006 zijn gemeenten verantwoordelijk voor dit onderdeel van de thuiszorg.
De Kamer wil de persoonlijke verzorging van ouderen, zieken en mensen met een handicap vooralsnog niet overhevelen vanuit de AWBZ naar de gemeenten. De fracties vrezen dat de gemeenten niet goed zijn voorbereid op deze overgang. Daarom pleitten vrijwel alle fractiewoordvoerders gezondheidszorg voor gefaseerde invoering. Staatssecretaris Ross verzet zich daar niet tegen.
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid voelt niets voor een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen zorgverzekeraars over premiestijging voor particuliere ziektekostenverzekeringen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voorspelde twee weken geleden voor volgend jaar een kostenstijging van 8 tot 13 procent. Volgens de Kamer lijkt dit op kartelgedrag.
De bewindsman vindt dat ZN niets onoorbaars heeft gedaan door een voorspelling te geven van de premiestijging. Dat gebeurt elk jaar. Na enig aandringen vanuit de Kamer beloofde Hoogervorst te kwestie te bespreken met zijn collega van Economische Zaken, die over mededinging gaat.
Hoogervorst zegde de Kamer donderdag toe dat hij de gedragscode voor de hoogte van salarissen van topmanagers in de wet vast zal leggen. Daarmee hoopt hij te bereiken dat managers de gestelde regels wel naleven. Onderzoek wees uit dat een kwart van de bestuurders in de zorg te veel verdient.
Als zorginstellingen hun directeuren meer salaris geven dan volgens de gedragscode is toegestaan, moeten ze dat in hun jaarverslag melden. Hoogervorst denkt dat daardoor een publieke discussie ontstaat, waardoor de salarissen alsnog omlaaggaan.
De regeringspartijen zijn tevreden met de toezegging, de linkse oppositie niet. Die vindt dat de minister in de wet een maximum moet stellen aan de hoogte van de salarissen.