Bijbelvereniging: Vraag naar Bijbels neemt toe
In Nederland is er wel degelijk vraag naar zingeving én naar Bijbels, ontdekte Ad van Leeuwen. De penningmeester van de Bijbelvereniging kreeg met Kerst via de site ”Vragen over Geloven” 42 aanvragen voor een Bijbel. In totaal zijn er vorig jaar meer dan 100.000 Bijbels en bemoedigingsboekjes besteld bij de vereniging.
Net voor Kerst kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met zijn jaarlijkse onderzoek naar de staat van religie in Nederland naar buiten. De cijfers bevestigden dat een steeds kleiner deel van de bevolking ”gelovig” is. Slechts een kwart van de bevolking gelooft in God, het overige deel gelooft niet of twijfelt.
Van Leeuwen constateert evenwel een grote vraag naar zingeving in de Nederlandse samenleving. Die komt tot uiting in een toenemende vraag naar Bijbels via de website ”Vragen over geloven”. „In een paar jaar tijd is het aantal gestegen van ongeveer 350 tot zo’n 500 per jaar nu. De vraag nam juist in coronatijd toe en was, met 42 aanvragen tijdens Kerst, bijzonder groot. In totaal zijn er vorig jaar meer dan 100.000 Bijbels en bemoedigingsboekjes besteld bij de vereniging.”
De aanvragers wonen verspreid over heel Nederland, geeft het bestuurslid van de Bijbelvereniging (voorheen Nederlandse Gideons) aan. „De verzoeken komen zowel uit bijvoorbeeld Noord-Brabant en Limburg als uit de Biblebelt.”
Bijbel als cultuurboek
Wie via de site een Bijbel wil hebben, motiveert dat en geeft zijn leeftijd op. „Het is opvallend dat het in de meeste gevallen om jongeren gaat die niet met de Bijbel zijn opgevoed. Ongeveer driekwart van de aanvragers is jonger dan 40 jaar. Van de 42 geïnteresseerden rond Kerst waren er 38 jonger dan dertig.”
Een tweede groep betreft belangstellenden die meer willen weten van de Bijbel als cultuurboek. „Dan gaat het bijvoorbeeld over mensen die een studie kunstgeschiedenis volgen of het gebruik van de Bijbel in de literatuur willen kunnen duiden.”
Van Leeuwen vindt dat de Bijbel op meer plaatsen beschikbaar moet zijn en meent dat gewone kerkgangers daaraan een bijdrage kunnen leveren. Hij verwijst naar de Bijbelboxen met Nieuwe Testamenten die de Bijbelvereniging aan kerken, stiltecentra van ziekenhuizen en kringloopwinkels aanbiedt. Daaruit kunnen gasten dan een gratis exemplaar meenemen.
Deze boxen zijn op diverse plaatsen een succes. „Een kerk in Hindeloopen die Nieuwe Testamenten in diverse talen aanbiedt, raakt er jaarlijks zo’n zeshonderd kwijt, vooral aan vakantiegangers. Uit de Sint-Jan in Gouda en de Oude en de Nieuwe Kerk in Delft worden jaarlijks duizenden Nieuwe Testamenten meegenomen.”
Van Leeuwen noemt ook kerkcentrum ”De Drie Stromen” in Amsterdam-Zuidoost, dat drie weken geleden een Bijbelbox had gekregen en nu al een verzoek om nieuwe Nederlandse Bijbels mailde, omdat ze op waren. „In dit geval hadden we er ook buitenlandse Bijbels bij gedaan. Die gingen blijkbaar minder hard.”
Het bestuurslid hoopt dat er in meer kerken en op andere centrale plaatsen een Bijbelbox wordt neergezet. „We moeten dapperder zijn en de Bijbels aanbieden. De boodschap verdient het.”
Het is vooral van belang dat er vrijwilligers beschikbaar zijn om verantwoordelijkheid te dragen voor de Bijbelboxen. „Veel werk is het niet, maar er moeten wel mensen zijn die ons een seintje geven als er geen Bijbels meer zijn, zodat wij weer nieuwe kunnen sturen.”
”Geborgen tranen”
De Bijbelvereniging stelt nog steeds Bijbels beschikbaar voor bijvoorbeeld hotels en gevangenissen, maar heeft haar werk uitgebreid met het aanbieden van bemoedigingsboekjes. Van Leeuwen: „Van het boekje ”Geborgen tranen”, dat in oktober verschenen is, zijn inmiddels 27.000 exemplaren weggegaan. Ze komen niet alleen in hospices terecht, maar ook begrafenisondernemers leggen exemplaren neer, zodat mensen die dat willen een boekje kunnen meenemen.”