Afgelopen etmaal 8630 coronabesmettingen
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Het Verenigd Koninkrijk heeft zaterdag een nieuw record geboekt met 57.725 nieuwe coronabesmettingen, melden de gezondheidsautoriteiten. Het is het hoogste aantal sinds de start van de pandemie. De laatste 24 uur overleden 445 mensen in het VK aan corona.
Het is de vijfde achtereenvolgend dag dat het aantal nieuwe coronagevallen boven de 50.000 ligt in het VK. De hoge cijfers worden toegeschreven aan de meer besmettelijke variant die vooral rondgaat in de Britse hoofdstad Londen.
Ziekenhuizen in Londen staan onder enorme druk. In zeker drie instellingen waren de afdelingen intensive care „vol” op oudejaarsavond, berichtte Sky News op basis van een gelekte e-mail van gezondheidsdienst NHS. De Britse hoofdstad zit al in lockdown en de regering besloot vrijdag om basisscholen in Londen gesloten te houden. Ook worden noodziekenhuizen heropend.
Italië stelt de heropening van de skipistes uit van 7 naar 18 januari, heeft het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. De beslissing is genomen vanwege de aanhoudende tweede coronagolf in het Zuid-Europese land.
Net als veel andere Europese landen sloot Italië de skipistes gedurende de kerstdagen en rond oud en nieuw als onderdeel van een pakket maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen per dag is gedaald naar ongeveer 20.000 van 40.000 op het hoogtepunt in november, stijgt de besmettingsgraad de afgelopen dagen weer. Elke dag overlijden daarnaast nog steeds honderden Italianen aan de gevolgen van Covid-19.
Italië was vorig jaar het eerste Europese land waar het coronavirus hard toesloeg. Vooral in het noorden werden ziekenhuizen al snel overspoeld en raakte het zorgsysteem overbelast. Het land heeft met 75.000 doden het hoogste dodental in Europa als gevolg van de pandemie, en het op vier na hoogste dodental ter wereld.
Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat de skipistes langer gesloten blijven op verzoek van de regionale autoriteiten en op advies van gezondheidsexperts.
De Italiaanse autoriteiten meldden zaterdag 11.831 nieuwe besmettingen die in de laatste 24 uur zijn vastgesteld, bijna een halvering van de 22.211 nieuwe gevallen die op vrijdag werden gemeld. In het afgelopen etmaal overleden in Italië nog eens minstens 364 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting.
De Italiaanse vaccinatiecampagne, die een kleine week geleden is begonnen, is nog niet op een hoog tempo gekomen. Ongeveer 46.000 personen hebben tot dusver een prik gekregen, blijkt uit cijfers van de Italiaanse regering, terwijl er maar liefst 470.000 doses voorhanden zijn. De regering, die nog niet van een vertraging wil spreken, hoopt dat het aantal toegediende vaccins woensdag meer dan vertienvoudigd is.
Volgens de krant La Repubblica heeft de trage start ermee te maken dat er aan het begin van het nieuwe jaar weinig personeel beschikbaar was in de ziekenhuizen. De krant Corriere della Sera schrijft dat de vaccins vroeger dan gedacht beschikbaar waren en dat veel ziekenhuizen hadden gepland om pas maandag te beginnen.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt het fantastisch dat ziekenhuisprofessionals die met coronapatiënten in aanraking komen sneller gevaccineerd kunnen worden.
„Afgelopen donderdag op oudejaarsavond schreef NVZ-voorzitter Ad Melkert, in een brief aan het kabinet en de Kamer al, dat dit topprioriteit moet hebben. Die prioriteit is er nu”, aldus de woordvoerder van de NVZ. „Zonder daar triomfantelijk over te zijn is het fantastisch nieuws. Want waar we zorgen over hebben is dat het aantal Covid-patiënten toeneemt terwijl er steeds meer uitval is van personeel door ziekmeldingen of personeel dat thuis moet blijven om op de uitslag van een test te wachten. Dat raakt de zorg voor patiënten en legt een grote druk op ziekenhuisprofessionals. Ziekenhuizen zijn er klaar voor om te starten met vaccineren van de aangewezen groep.”
De zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark meldden zaterdag dat mensen die in de acute zorg werken zo snel mogelijk worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt zo snel mogelijk met een plan van aanpak, aldus de ministers.
De razendsnelle opmars van het coronavirus in Ierland is vooral toe te schrijven aan Ieren die elkaar rond de kerst onbekommerd opzochten. De nieuwe meer besmettelijke variant van het virus dook ook in Ierland op, maar is niet verantwoordelijk voor de coronagolf waar het land nu mee te kampen heeft, zeggen Ierse gezondheidsautoriteiten.
De variant die voor het eerst in Groot-Brittannië werd gemeld, maakt hoogstens 17 procent uit van de nu vastgestelde besmettingen, zegt een Ierse deskundige. „We geloven dat de Britse variant zich hier op betrekkelijk laag niveau voordoet.” Hij zag vooral met kerst een veel grotere overdracht van het virus dan was verwacht. „Daarom zitten we nu in deze precaire situatie.”
Nog maar twee weken geleden had Ierland de laagste besmettingsgraad binnen de Europese Unie, maar de afgelopen week verdubbelde het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het aantal gemelde besmettingen per dag zal ook snel stijgen, verwacht de expert. Vrijdag waren dat er ruim 1700.
De politie roept mensen op niet meer naar het strand van Hoek van Holland te komen. Het is te druk op de parkeerplaatsen. Volgens de politie kan er onvoldoende afstand worden gehouden.
„Wij begrijpen dat u het binnen zitten zat bent en graag even naar buiten wilt. Echter is het momenteel dusdanig druk op de parkeergelegenheden bij het Hoekse strand. Wij willen u dan ook vragen om uw bezoek uit te stellen of helemaal niet te komen”, aldus de politie op Facebook.
De verwachting is dat er zondag een soortgelijke situatie zal ontstaan. „Ons verzoek geldt dus ook voor morgen”, schrijft de politie.
Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt nu 2694 en dat zijn er 45 meer dan vrijdag. Van hen liggen er 689 op de ic, drie minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag.
Op de ic liggen ook 379 patiënten wegens andere aandoeningen. De totale ic-bezetting komt daarmee op 1068, en dat zijn er dertien minder dan vrijdag.
Er liggen negen Covid-patiënten op de ic in Duitsland, een minder dan de vorige dag. In de afgelopen 24 uur zijn zestien Covid-patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie drie ic-patiënten.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen met 431. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kwamen er 8630 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen 8199 (gecorrigeerd) de dag ervoor.
Het aantal sterfgevallen is toegenomen met 38, vrijdag waren dat er 98. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in die 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven Sinds het begin van de uitbraak zijn 813.787 mensen positief getest en overleden 11.566 mensen.
De veiligheidsregio Utrecht heeft met 650 de meeste nieuwe besmettingen. Noord-Holland-Noord en Rotterdam-Rijnmond volgen met respectievelijk 587 en 519 besmettingen.
De gemeente Amsterdam kreeg er het afgelopen etmaal 277 nieuwe coronagevallen bij. In Rotterdam waren dat er 205, in Den Haag 188 en 187 in Almere.
Zorgmedewerkers en ouderen komen als eerste aan de beurt in de kerkelijke ministaat.
In de korte boodschap voor de pers werd geen gewag gemaakt van paus Franciscus (84) en wanneer de Argentijnse kerkvader wordt ingeënt tegen het coronavirus. „Het is te voorzien dat vaccins in de tweede week van januari kunnen aankomen in een hoeveelheid die voldoende is voor de Heilige Stoel en de staat Vaticaanstad”, luidde de boodschap. Het Vaticaan zegt ook een speciale diepvries te hebben gekocht om vaccins in te bewaren.
Advertentie
„Het is geweldig dat ze dit hebben besloten en dat ze de plannen iets hebben bijgesteld”, zegt Gommers. „Het gaat nu best aardig maar het lukt allemaal maar net. Maar dit is heel belangrijk voor wat er de komende maand kan gaan gebeuren.”
Gommers doelt onder meer op de Britse variant van het virus die erg snel om zich heen grijpt. „Als die variant ook in Nederland gaat huishouden, dan krijgen we stapsgewijs meer besmettingen, meer zieken en ook meer patiënten op de ic. Dan hebben we alle verpleegkundigen en dokters nodig die we kunnen krijgen, en daarom is dit een heel belangrijk besluit.”
De petitie is een reactie op hetzelfde pleidooi van Ernst Kuipers en Diederik Gommers, woensdag in Nieuwsuur. „We moeten huisartsen, ambulancepersoneel, verpleegkundigen en ic-personeel zo snel mogelijk vaccineren. Het liefst maandag al beginnen”, zo zei Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Volgens Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zijn de ziekenhuizen er logistiek goed op ingericht.
De petitie was zaterdagochtend rond 09.45 uur door ruim 10.000 mensen getekend.
De Jonge liet eerder weten dat hij niet voor maandag op de oproep van Gommers en Kuipers zou terugkomen.
Lagere inkomens verwachten minder te profiteren van economisch herstel na de coronacrisis dan hogere inkomens. Ze vrezen geraakt te worden door hogere belastingen en prijzen. Ook denken ze er niet in inkomen op vooruit te gaan. Over het geheel genomen denken zeven op de tien mensen (69 procent) dat 2021 financieel een goed jaar wordt voor ze. Dat komt naar voren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het eigen Opiniepanel.
Waar mensen uit alle inkomensgroepen het over eens zijn, is de verwachting voor de Nederlandse economie. In totaal verwachten ruim vier op de tien dat het daar dit jaar goed mee gaat, tegenover de helft, die juist een slecht jaar voorziet.
Van de mensen met een benedenmodaal inkomen denkt 41 procent er dit jaar op achteruit te gaan. Onder hogere inkomens is dat cijfer flink lager: 17 procent.
De grootste groep ondernemers zegt er financieel redelijk goed voor te staan en verwacht dit in 2021 voort te zetten. Een kwart (25 procent) van de ondervraagde ondernemers denkt dat het in 2021 beter gaat en een net zo grote groep vreest juist slechter af te zijn met het bedrijf. Bij ondernemers met personeel is dat cijfer hoger: van hen verwacht een derde dat het slechter zal gaan.
Van de ondernemers met personeel zegt een kwart dat overheidssteun cruciaal is voor het voortbestaan van zijn bedrijf. Nog eens een kwart kan het goed gebruiken, maar noemt het niet van levensbelang. 41 procent zegt geen steun van de overheid nodig te hebben.
Ondanks pessimisme over de economie denken bijna alle ondervraagde werknemers (92 procent) dat ze hun baan houden in 2021. Dat is iets lager onder werknemers met een lager inkomen (86 procent) dan onder werknemers met hogere inkomens (94 procent).
Dat waren er 31.846 meer dan een dag eerder.
De stijging van het dodental ligt lager dan de afgelopen dagen. Zo maakten de autoriteiten op 30 december nog melding van de dood van 1129 coronapatiënten, het hoogste aantal tot dusver. Die schommeling in de cijfers kan volgens Duitse media te maken hebben met de feestdagen. Zo lag het aantal coronatesten dat is afgenomen mogelijk lager rond de jaarwisseling. Ook hebben mogelijk nog niet alle instanties de laatste coronacijfers doorgeven.
Duitsland begon eind december met vaccineren en gebruikt zoals andere EU-lidstaten het coronavaccin van Pfizer en BioNtech. Er worden onder meer bewoners van verpleeghuizen ingeënt. Ook kunnen mensen vanwege hun werk in aanmerking komen voor een vaccinatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om medisch personeel en mensen die werken in de ouderenzorg.
In totaal zijn in Duitsland zijn 33.960 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus. Er zijn ruim 1,7 miljoen coronagevallen geregistreerd.
Alleen al de afgelopen dagen hebben ziekenhuizen tweehonderd aanvragen gedaan bij Regioplus voor extra verpleegkundigen. Regioplus coördineert de landelijke campagne Extra Handen Voor De Zorg, waarmee wordt geprobeerd om oud-zorgpersoneel terug te krijgen in de zieken- en verzorgingshuizen.
De vraag naar zorgpersoneel ligt momenteel op een hoogtepunt. Op de gespecialiseerde vacaturesite van Nursing staan momenteel 2200 vacatures voor verpleegkundigen. Door de oplopende aantallen ziekenhuisopnames en het huidige hoge ziekteverzuim in de ziekenhuizen wordt gevreesd voor code zwart, waarin artsen moeten beslissen wie wel geholpen wordt en wie niet.
Mantelzorgondersteuner Senior Service en Jevees, een landelijke organisatie die gastvrijheid verzorgt in zeventig ziekenhuizen, doen zaterdag een noodoproep aan hun ruim duizend medewerkers om daar waar mogelijk ondersteuning te gaan bieden aan de Nederlandse ziekenhuizen.
Advertentie