Johnson: Verenigd Koninkrijk wordt wetenschappelijke supermacht
Het Verenigd Koninkrijk zal na de brexit een wetenschappelijke supermacht worden. Die belofte deed de Britse premier Boris Johnson in zijn nieuwjaarsboodschap. De Britten verlaten om 23.00 lokale tijd de interne Europese markt en staan dan, vier jaar na het brexitreferendum, daadwerkelijk op eigen benen.
In zijn boodschap aan de Britten zei de premier dat hij de nieuwe mogelijkheden die brexit biedt, wil gebruiken om pionierswerk te verrichten op het gebied van biowetenschappen, kunstmatige intelligentie en batterij- en windenergietechnologie. Daarbij moeten miljoenen hooggekwalificeerde banen worden gecreëerd.
„Dit is een geweldig moment voor dit land,” zei Johnson in de toespraak vanuit zijn kantoor. „We hebben onze vrijheid in handen en het is aan ons om er het beste van te maken.” Johnson noemde de uittreding van zijn land uit de Europese interne markt verder een „ongelooflijk moment”. Hij beloofde tegelijkertijd dat het Verenigd Koninkrijk „open, genereus en naar buiten gericht” zal zijn.
In de komende maanden heeft Johnson’s regering zijn handen vol aan een andere kwestie, het indammen van de coronapandemie. Op donderdag werd in het Verenigd Koninkrijk een recordaantal van 55.892 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, met daarbij nog eens 964 sterfgevallen. Volgens ministers gaat de pandemie een „uiterst gevaarlijke fase” in.
„We weten dat we nog weken en maanden een harde strijd moeten leveren, omdat we te maken hebben met een nieuwe variant van de ziekte die een nieuwe waakzaamheid vereist,” zei Johnson. „Maar als de zon morgen in 2021 opkomt, hebben we de zekerheid van die vaccins, die door pionierswerk in het Verenigd Koninkrijk zijn vervaardigd.” Johnson wees er verder op dat het land nu vrij is om dingen anders, en indien nodig beter, te doen dan „onze vrienden in de EU”.
Johnson hoopt verder de Britten die zich van de brexit hebben afgewend weer bijeen te brengen en het land te verenigen in plaats van uiteen te laten vallen. Noord-Ierland en Schotland hadden tijdens het referendum in meerderheid tegen de brexit gestemd. „Ik denk dat het instinct van het volk van dit land zal zijn om zich in een Verenigd Koninkrijk te verenigen. Daar waar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland samenwerken om onze waarden over de hele wereld uit te dragen”, aldus de premier.