Tijdschrift Theologia Reformata is breder en professioneler geworden
De beoefening van gereformeerde theologie is steeds meer een interkerkelijke zaak geworden, zo stelt prof. dr. Jan Hoek. Hij neemt per 1 januari afscheid van de redactie van Theologia Reformata. „Het blad is breder en professioneler geworden.”
Bijna twintig jaar is hij lid van de redactie geweest, de laatste tien jaar als voorzitter. Het voorzitterschap wordt tijdelijk overgenomen door dr. T. T. J. (Theo) Pleizier, als redactielid wordt prof. Hoek opgevolgd door dr. A. J. (Bram) Kunz. Prof. Hoek is emeritus hoogleraar theologie in Groningen en Leuven.
Theologia Reformata, inmiddels in zijn 63ste jaargang, heeft zijn karakter de afgelopen decennia niet verloochend, aldus prof. Hoek. „Er is in Nederland geen ander breed theologisch tijdschrift dat zo’n geprofileerde gereformeerde identiteit draagt.”
Breder
Van huis uit is Theologia Reformata vooral een blad vanuit de Gereformeerde Bond. Het hoofdbestuur benoemt nieuwe leden van de redactie op voordracht van de redactie. De Christelijke Gereformeerde Kerken waren van meet af aan betrokken bij het tijdschrift, later zijn uit andere kerken toegevoegd prof. dr. Wim van Vlastuin (Herstelde Hervormde Kerk) en dr. Dolf te Velde (Gereformeerde Kerken vrijgemaakt).
Prof. Hoek: „De relatie met hen verloopt zo harmonieus dat een dergelijke samenwerking eigenlijk nog op meer terreinen zou moeten plaatsvinden.”
Theologia Reformata heeft zich steeds breder ontwikkeld. Prof. Hoek: „Aanvankelijk was de aandacht vooral gericht op kerkhistorische en dogmatische onderwerpen. Sinds we de naam veranderd hebben in ”tijdschrift voor gereformeerde theologie ten dienste van kerk en geloof in de hedendaagse cultuur”, kent het blad in een jaarlijks themanummer ook inbreng van andere vakken dan de theologie.”
Het blad telt nu zo’n 700 abonnees. Een aantal dat redelijk constant blijft, aldus prof. Hoek. Het vier keer per jaar verschijnende tijdschrift is ook professioneler geworden. „We werken met het zogenaamde blind peer reviewed-model. Als iemand een artikel instuurt, gaat dat anoniem naar twee mensen: een mederedactielid en iemand van de internationaal samengestelde adviesraad. Die beoordelen of het geschikt is voor publicatie en geven tips voor verbetering. De ervaring leert dat de tweede versie doorgaans veel beter is. Soms worden ook artikelen afgewezen. Voorlopig zitten we voor het hele komende jaar vol.”
De inzet blijft erop gericht dat Theologia Reformata wetenschappelijk gezien een zodanige waardering kent dat publicaties meetellen in het kader van de publicatieplicht van hoogleraren, docenten en onderzoekers die aan het theologisch wetenschappelijk onderwijs verbonden zijn (categorie B of C). Prof. Hoek: „In de categorie A zullen we nooit komen, alleen al omdat we een meditatie opnemen,wat niet strikt wetenschappelijk is. De rangorde tussen B of C varieert overigens nog weleens per jaar.”
Vrouwen welkom
De redactie bestaat uitsluitend uit mannen. Er is beslist geen principieel bezwaar tegen vrouwelijke redactieleden, zegt prof. Hoek. „Er zijn artikelen geschreven door vrouwelijke theologen, maar dat heeft nog niet geresulteerd in een vrouwelijk redactielid. We beschouwen dit wel als een aandachtspunt, vooral waar we zien dat er steeds meer vrouwen zijn die theologie studeren en dat hun inbreng betekenisvol is.”
Het tijdschrift ontloopt heikele kwesties in de kerken niet, zoals de hermeneutiek (uitleg van de Bijbel), homoseksualiteit en de vrouw in het ambt, maar het blad staat niet bekend om uitgesproken standpunten. „We zijn dienstverlenend bezig”, zegt prof. Hoek. „In de academie is er meer vrijheid van debat dan in de kerk, waar het belijden centraal staat. Dat neemt niet weg dat we niet om actuele discussies heendraaien. Zo komen bijvoorbeeld de vragen rond ”de vrouw in het ambt” in de komende jaargang vanuit verschillende benaderingen aan de orde. De toetsing van de zuiverheid van de argumentatie staat daarbij centraal.”