‘Grootste alcoholpauze van Nederland’ begint vrijdag
„De grootste alcoholpauze van Nederland” gaat vrijdag voor de zevende keer van start. Het is de bedoeling dat deelnemers aan IkPas, zoals de campagne heet, de hele maand januari geen alcoholhoudende drankjes drinken. De campagne wordt georganiseerd door de GGD’s en tien verslavingsinstellingen in Nederland. In het buitenland is dezelfde campagne bekend onder de naam Dry January.
Het drinken van alcohol is volgens de organisaties gewoontegedrag. Voor veel mensen is het normaal om elke dag een of twee glazen alcoholhoudende drank te nemen. Door daar dertig dagen mee te stoppen worden die gewoontedrinkers zich ervan bewust wat het lichamelijk effect van dagelijks drinken is, zeggen de organisaties. IkPas wordt herhaald in de tijd van aswoensdag tot aan Pasen. Dat is in 2021 van 17 februari tot 29 maart. Onder katholieken is die tijd bekend als de vastenperiode.
Uit onderzoek is gebleken dat 62 procent van de deelnemers aan IkPas zich lichamelijk fitter voelt. 55 procent slaapt beter en 32 procent verliest gewicht. Zes maanden na IkPas dronken deelnemers gemiddeld 1,1 dag per week minder alcohol. Wie meedoet aan IkPas krijgt allerlei tips en adviezen om vol te houden.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunt IkPas. Dat ministerie is eerder deze maand begonnen met ‘dranquilo’, een eigen campagne voor bewust alcoholgebruik. Volgens het ministerie zorgt drinken van alcohol voor gezondheidsrisico’s. Mensen moeten zich daarvan bewust zijn.
Het nieuwe jaar is ook voor de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) het uitgelezen moment om met een „challenge” te beginnen. De club organiseert vanaf 1 januari de VeganChallenge, waarvan de deelnemers in elk geval een maand lang veganistisch eten, dus geen waren gemaakt van dieren of waaraan bij de productie zijdelings dieren te pas zijn gekomen, bijvoorbeeld door toevoeging van gelatine. Wie zich inschrijft, krijgt dertig dagen lang dagelijks nieuwsbrieven met onder meer recepten, informatie over veganisme en tips. Op Facebook komt een groep voor de deelnemers, die elkaar daar indien nodig kunnen steunen en ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen.
„Samen kunnen we het aantal dieren dat gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood wordt drastisch verminderen”, zegt de NVV. De ware veganist gebruikt ook bijvoorbeeld geen leer, dons of wol en producten die op dieren zijn getest.