Politie onderzoekt mogelijke discriminatie arrestatie Dordrecht
De politie Rotterdam is een intern onderzoek begonnen naar aanleiding van beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door een gezin dat begin december werd aangehouden. „De uitspraak die is gedaan past niet bij de politieorganisatie die we willen zijn en daar nemen we afstand van”, meldt de politie. Advocaat Justin Kötter van het gezin heeft aangifte van meerdere strafbare feiten gedaan.
Op 5 december raakten agenten in Dordrecht verwikkeld in een vechtpartij met een gezin. Een 45-jarige man uit Dordrecht, zijn zoon (18) en een vrouw van 37 jaar werden aangehouden omdat ze drie agenten hadden belaagd. Een van de verdachten heeft twee weken in hechtenis gezeten. Zijn zaak komt 14 januari voor de rechter. „De politie kan nog niet inhoudelijk reageren op het incident vanwege het lopende onderzoek en de zitting.”
NRC Handelsblad schreef woensdag over de kwestie. Volgens de krant is op camerabeelden van het voorval te horen dat de agenten verschillende keren op de drie mensen schelden met racistische termen. Ook zou het gezin meerdere malen met pepperspray in het gezicht zijn gespoten en zouden ouders in het gezicht zijn geslagen. Een van de agenten zou anderhalve minuut zijn benen om de nek van de vader hebben geklemd. Eenmaal in het politiebusje zou een agent tegen de zoon hebben gezegd: „Je bent al van stront. Waarom ruik je dan ook nog naar stront?”
In het nieuwsbericht dat de politie begin december schreef over het voorval stond dat de agenten afkwamen op een melding over een blaffende hond aan de Beekmanstraat. „Bij de portiekdeur werden ze opgehouden door een dronken man. Toen ze hem wegstuurden, beledigde hij hen, waarna een van de agenten hem wilde aanhouden.” De man werd vervolgens geholpen door de drie gezinsleden. „Er vielen rake klappen en trappen”, schreef de politie en meldde dat de 45-jarige man een agente probeerde te verstikken. „De situatie was zo nijpend en bedreigend, dat de agente haar vuurwapen wilde trekken.”
De agenten hebben destijds zelf aangifte gedaan van geweld. De man met wie het allemaal begon, wist uiteindelijk te ontkomen. De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten van de politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.
De Rotterdamse politie raakte eerder dit jaar in opspraak, nadat via NRC bekend werd dat agenten vermeend racistische berichten aan elkaar hadden gestuurd via WhatsApp. Het Openbaar Ministerie besloot na onderzoek de vijf agenten niet te vervolgen omdat de berichten in een besloten groep waren geplaatst, al waren de chats „zeker laakbaar en niet passend”. De politie kondigde daarop aan de zaak intern verder te onderzoeken.