Geestelijken in VS tevreden met hun ambt
De meeste geestelijken in de VS zijn tevreden met hun ambt. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek onder voornamelijk protestantse en rooms-katholieke geestelijken.
De eerste resultaten van het onderzoek, het zogenaamde Preekstoelproject van de Duke Divinity School, wijzen uit dat zeven van de tien geestelijken er nooit over hebben gedacht hun ambt op te geven. Deze graad van tevredenheid ligt op hetzelfde niveau als die van leraren, sociaal werkers, dokters en juristen.
Opmerkelijk, vindt ds. Jackson Carrol, de leider van het project. „We zijn verbaasd dat zoveel geestelijken tevreden zijn met hun beroepskeuze en dat zo weinigen twijfelen aan hun roeping door God.” Volgens de predikant geeft het ambt weliswaar veel frustratie, maar is het over het algemeen toch heel dankbaar werk.
Het vier jaar durende onderzoek werd uitgevoerd door dertig onderzoekers, die een budget van 3,5 miljoen dollar tot hun beschikking hadden. Twintig aspecten van de geestelijke ambtsbediening namen zij onder de loep, waaronder het salaris, het rekruteren van nieuwe geestelijken, ontslag, afbeelding in de media en leiderschap.
Tijdens het onderzoek zijn 900 geestelijken uitvoerig geïnterviewd, 2500 anderen vulden vragenlijsten in. Op dit moment werken er in Amerika ongeveer 350.000 geestelijken. De VS tellen 325.000 gemeenten, maar veel kleinere gemeenten hebben geen fulltime pastor in dienst.
Kenneth Carder, bisschop in de United Methodist Church, meent dat de hoge tevredenheidsgraad bekend moet worden gemaakt in de kerken en ook aan ouders. Zij kunnen die dan betrekken in hun advies bij de beroepskeuze van hun kinderen.
Volgens ds. Thomas Trask, leider van de Assemblies of God, een verband van Amerikaanse pinkstergemeenten, tonen de nieuwe bevindingen aan dat geestelijken voelen „dat God hun werkgever is.” Ook ds. Marcia Myers van de Presbyteriaanse Kerk was blij met de uitkomsten van het onderzoek. „Er zijn al zoveel mensen die hebben gezegd dat geestelijken zich ellendig voelen. Ik hoop dat dit goede nieuws veel jonge mensen tot het ambt zal aantrekken.”
In Nederland is recent een enigszins vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd door de Open Universiteit in Heerlen. Uit de resultaten daarvan blijkt dat 10 procent van de predikanten kampt met emotionele uitputting. Een kwart heeft last van de werkdruk. Het feit dat werk en privé nauwelijks te scheiden zijn, beschouwen velen als negatief. Daarnaast vinden veel dominees het ontmoedigend dat de seculiere media alleen aandacht voor de kerk hebben als daar rellen spelen. Toch blijven de meeste predikanten in hun ambt. Slechts 4 procent denkt er serieus over iets anders te gaan doen, zo komt uit het Heerlense onderzoek naar voren.