Buitenland

Ontvoerde Iraakse militairen geëxecuteerd

Het aan terreurorganisatie al–Qaeda gelieerde Leger van Ansar al–Sunna heeft elf leden van de Iraakse Nationale Garde geëxecuteerd. Al–Sunna meldde dat donderdag op zijn website. Dinsdag had de groepering via die weg laten weten de elf te hebben ontvoerd.

ANP/AFP/RTR/DPA
28 October 2004 19:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:48

Volgens de groepering, die eerder opnamen van onthoofdingen op haar webiste zette, is een soldaat onthoofd en zijn de overige tien gijzelaars doodgeschoten. Het Leger van Ansar al–Sunna heeft al tal van gijzelaars gedood, onder wie twaalf Nepalezen. Die zouden zijn gestraft voor hun samenwerking met de Amerikanen.

Waarschijnlijk met dezelfde reden schoten gemaskerde mannen donderdag bij Baquba drie Iraki’s dood, onder wie twee politieagenten.

Het aantal moordaanslagen op Iraki’s die met de Amerikanen samenwerken, is de afgelopen zes weken fors toegenomen. Vooral in Ramadi lijkt het goed gefinancierde verzet er door middel van propaganda en intimidatie in geslaagd de bevolking tegen de Amerikanen en hun bondgenoten op te zetten. Het herstel van de oorlogsschade is komen stil te liggen, doordat plaatselijke aannemers weigeren buitenlandse opdrachten aan te nemen.

De Amerikanen houden er rekening mee dat Iraakse veiligheidsofficieren opstandelingen helpen bij hun aanvallen op Amerikaanse troepen. Het leger en de Iraakse regering zijn de controle over Ramadi aan het verliezen. In de provinciehoofdstad ten westen van Bagdad heersen volgens een leider van de grootste stam in het gebied chaotische taferelen. „De regering–Allawi is hier niet aanwezig", aldus het stamhoofd. Ramadi is groter en strategisch belangrijker dan het nabijgelegen Fallujah.

In die stad vielen donderdagmorgen zeker drie doden door een Amerikaans bombardement. Het zou wederom een precisieaanval zijn geweest op een schuilplaats van terroristen in dit bolwerk van verzet. De Amerikanen bombarderen in Fallujah bijna dagelijks vermeende schuilplaatsen van aanhangers van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al–Zarqawi. Meestal komen daarbij burgers om het leven.

Volgens een Amerikaans onderzoek, waarvan het rapport donderdag is verschenen in het medische vakblad The Lancet, zijn sinds het begin van de oorlog in Irak 100.000 mensen meer in dat land gestorven dan normaal sinds maart 2003 het geval zou zijn geweest. De meeste sterfgevallen waren een gevolg van geweld, meestal Amerikaanse bombardementen.

Om bondgenoten van de Amerikanen ertoe te bewegen, zich terug te trekken uit Irak, gaan terroristische organisaties door met gijzelingsacties. Momenteel dreigt de groepering van al–Zarqawi de Japanner Shosei Koda te doden als Japan zich niet terugtrekt uit Irak. Premier Koizumi heeft al laten weten dat zijn land daar geen gehoor aan geeft. Abi Baqr al–Siddiq al–Slafyia, een tot nu toe onbekende groep, heeft een Poolse vrouw gegijzeld en eist in ruil voor haar leven van Polen terugtrekking uit Irak. Ook de Poolse regering zei niet te zullen voldoen aan de eis van de ontvoerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer