Aantal exotische vogels in Nederland neemt snel toe
Het aantal exotische vogels in Nederland neemt snel toe. In 1975 broedden er ongeveer honderd exotische vogelparen in Nederland, maar inmiddels is dat aantal opgelopen tot zeker 27.000. Koplopers zijn de nijlgans, de Canadese gans en de halsbandparkiet, aldus Sovon Vogelonderzoek Nederland in de jaarlijkse Vogelbalans.
Veruit de meeste niet-inheemse vogelsoorten zijn afkomstig uit siervogelcollecties. Ze zijn ontsnapt of losgelaten. De groene halsbandparkiet is daar een voorbeeld van. Het dier komt uit India, maar is inmiddels vooral in het westen van het land een heel gewone verschijning. Maar ook de fazant, die al heel lang in Nederland voorkomt, is ooit speciaal uitgezet voor de jacht. De fazant wordt nu beschouwd als inheemse soort. Het gaat niet zo goed met de fazant.
Volgens Sovon leven er nu meer dan 250 exotische vogelsoorten in Nederland. Bijzondere verschijningen zijn onder meer de grijze kroonkraanvogel, die al heeft gebroed, en een enkele ibis. De vogeldeskundigen verwachten de komst van de Japanse nachtegaal uit Azië. Het dier wordt gehouden om zijn mooie zang, maar komt inmiddels in zuidelijker streken al in het wild voor. In Nederland zijn al enkele Japanse nachtegalen gezien, maar dat zullen er door de klimaatverandering vermoedelijk meer worden.