Overbelaste zorg roept leger te hulp
De zorgsector is overbelast, daarom springt het leger bij. Een noodkreet uit verschillende regio’s leidde deze maandag tot topoverleg in Den Haag. Soldaten kunnen echter niet alles.
Laat militairen de overbelaste zorgsector helpen, luidt de oproep die de veiligheidsregio’s Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente hebben gestuurd aan de ministeries van Defensie en Volksgezondheid. Het Veiligheidsberaad ging daarover deze maandag in gesprek met het kabinet.
Mondjesmaat worden er al militairen ingezet. Tien verzorgers en verpleegkundigen helpen in een verzorgingshuis in Ede. In het UMC Utrecht werken 160 militairen op de corona-afdelingen. Daarnaast zegt Defensie dat er duizend militairen klaarstaan om te helpen in de teststraten: dat zijn activiteiten waarvoor je gemakkelijk omgeschoold kunt worden. „Werkzaamheden van verpleegkundigen of artsen uitvoeren, dat wordt lastig als je scherpschutter bent.”
In de zorgsector is de nood „ongekend hoog”, schrijven de veiligheidsregio’s vanuit het noorden en oosten van het land aan de regering: het aantal coronabesmettingen neemt snel toe. Tegelijkertijd slaat ziekteverzuim grote gaten in het bestand aan beschikbaar zorgpersoneel. Als er geen militaire bijstand komt, kan het minimumniveau aan zorg niet meer worden geleverd. Vandaar het „klemmend beroep” om op korte termijn militaire ondersteuning te bieden.
Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad kennen andere regio’s dezelfde zorgen. Hij verwacht dat Gooi en Vechtstreek en Gelderland-Midden ook om militaire hulp zullen vragen.
De ministeries van Volksgezondheid en Defensie lieten zondag weten de signalen direct te hebben opgepakt. Ze bekijken welke hulp de strijdkrachten kunnen bieden. Volgens Bruls gaat het om extra handen aan het bed, maar ook om ondersteuning bij logistieke zaken.
Revalidatie
Het leger sprong begin november al bij toen er in hoog tempo twintig extra grote teststraten uit de grond werden gestampt. Die werden toen tijdelijk bemand door militairen. Aan het begin van de pandemie vervoerde het leger coronapatiënten. Militair medisch personeel hielp bij het verplegen van patiënten met het coronavirus, maar ook bij de zorg voor dementerenden en bijvoorbeeld bij revalidatie. Ook het Rode Kruis en het initiatief Extra Handen voor de Zorg bieden hulp.
Zondag werden er 9108 positieve coronatests gerapporteerd, zaterdag waren het er nog 9867. Het aantal sterfgevallen steeg zondag met 29, zaterdag met 49. Het officiële aantal besmettingen in Nederland is nu opgelopen tot 762.992. Van bijna 11.000 mensen is bekend dat ze aan het coronavirus zijn overleden.
Er zijn 769 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.