Buitenland

Republikeinen VS worstelen nog met verkiezingsnederlaag

De uitslag accepteren, ertegen blijven vechten, bedanken voor de partij, of je als staat afscheiden van de VS. Elk van die opties is onderwerp van discussie binnen het Republikeinse kamp na de nederlaag van Trump.

25 December 2020 20:16
De Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell, wil de verkiezingsuitslag niet ter discussie stellen. beeld EPA, Michael Reynolds
De Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell, wil de verkiezingsuitslag niet ter discussie stellen. beeld EPA, Michael Reynolds

Niemand verwacht dat het echt gaat gebeuren. Maar alleen al het feit dat in kringen rondom de president wordt gespeeld met de gedachte het leger in te zetten zodat Donald Trump in het Witte Huis kan blijven, is historisch gezien een unicum. Volgens diverse Amerikaanse media vergaderde de president vorige week vrijdag met voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn en aanklager Sidney Powell over de vraag of het afkondigen van de staat van beleg een reële optie is. De geruchtenmachine werd verder aangezwengeld toen eind vorige week het Pentagon de overdrachtsgesprekken met het team van Joe Biden abrupt afbrak.

Algemeen is de gedachte dat Trump geen militaire coup gaat plegen. Gesteld dat hij dit écht zou willen, dan moet hij de Amerikaanse legertop –althans ten minste een deel– daarvoor weten te winnen. Dat ligt bepaald niet in de lijn der verwachting.

Doorvechten

Maar linksom of rechtsom: Trump blijft doorvechten want –naar zijn vaste overtuiging– heeft Joe Biden de verkiezingen „gestolen.” Met Flynn en Powell bekijkt hij ook of hij via de rechter beslag kan laten leggen op enkele stemmachines. Volgens Powell zouden die door Venezuela zijn gemanipuleerd, zodat ze een voor Biden gunstige uitslag produceerden. Verschillende adviseurs van de president, onder wie zijn persoonlijke juridisch raadgever Rudy Giuliani, hebben hem verteld dat dit een zinloze actie is. Dat is ook de opvatting van William Barr, de minister van Justitie, die woensdag vertrekt.

Trump is niet de enige Republikein die zich weigert neer te leggen bij de verkiezingsuitslag. Onder de Amerikaanse parlementsleden heeft hij een aantal medestanders. Als op 6 januari het Congres zich uitspreekt over de verkiezingsuitslag, willen deze Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden bezwaar maken tegen de verkiezingsresultaten van enkele swing states. Dat kan alleen tot een debat leiden als ze ook ten minste een senator bereid vinden zijn handtekening onder hun bezwaar te zetten.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, heeft zijn fractieleden opgeroepen geen steun te geven aan Republikeinse afgevaardigden die de uitslag ter discussie willen stellen. Hij waarschuwt dat dit verzet schadelijk kan zijn voor de Senaatsverkiezingen die op 5 januari in Georgia zullen worden gehouden. Als de Republikeinen er niet in slagen daar een zetel binnen te slepen, zijn ze hun meerderheid in de Senaat kwijt.

Of de oproep van McConnell effect heeft, is maar de vraag. De nieuw gekozen Republikeinse senator voor Alabama, Tommy Tuberville, heeft laten weten het verzet tegen de uitslag te steunen. Onduidelijk is ook wat senator Rand Paul (Kentucky) gaat doen. Overigens staat vast dat een bezwaar tegen de verkiezingsuitslag uiteindelijk geen kans van slagen heeft. De Democraten, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben, zullen een voorstel tot afkeuring van de uitslag wegstemmen.

Gefraudeerd

Enkele vooraanstaande Republikeinse partijleden hebben inmiddels publiekelijk laten weten afstand te nemen van Trumps standpunt dat er is gefraudeerd. Paul Mitchell, de Republikeinse afgevaardigde voor de staat Michigan die binnenkort afzwaait, heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd. Hij noemt het onacceptabel als politici het democratisch kiessysteem ter discussie stellen. De voormalig Republikeinse partijvoorzitter Michael Steele gaat niet zover dat hij bedankt als lid, maar hij is wel bezorgd. „We hebben elf zetels in het Huis van Afgevaardigden gewonnen; we houden wellicht de meerderheid in de Senaat. Maar we zijn niet in staat onze successen te vieren. Nee, we gaan de verkiezingsuitslag ter discussie stellen: hoe zot kan het zijn?”

De voorzitter van de Republikeinen in de staat Texas, Allen West, oppert nog een andere mogelijkheid: Staten, zoals Texas, die menen dat er fraude is gepleegd bij de presidentsverkiezingen, moeten zich afscheiden van de federale unie die de VS zijn. „We moeten een nieuw verband van staten vormen die de grondwet gehoorzamen”, vindt West. Hij wordt gesteund door enkele politici in Texas, al gelooft niemand dat het idee wordt gerealiseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer