Gezondheidsraad: Pfizer-vaccin vooral naar ouderen
Het vaccin tegen corona van Pfizer-BioNTech zou „primair” moeten worden ingezet bij ouderen. Zo luidt een nieuw advies van de Gezondheidsraad. „Het vaccin werkt boven verwachting goed bij deze groep en bij hen treedt de meeste ernstige ziekte en sterfte op door Covid-19”, aldus de organisatie donderdag. De Gezondheidsraad adviseert het vaccin „daarnaast beperkt in te zetten voor zorgmedewerkers”.
Mensen van zestig jaar en ouder lopen het meeste risico, aldus de raad. En mede omdat dit middel juist bij deze mensen zo goed werkt, adviseert het orgaan „zo veel mogelijk van dit vaccin te reserveren voor deze groep en de vaccinatie te starten bij de oudsten”.
De raad wil zorgpersoneel in de langdurige zorg laten vaccineren „zolang de medische risicogroepen die zij verzorgen niet zelf gevaccineerd kunnen worden.” Ook zou het vaccin „heel selectief” in de curatieve zorg kunnen worden ingezet bij „acute gezondheidsschade” door uitval van zorgmedewerkers. De raad denkt dat het vaccin van AstraZeneca, dat in het eerste kwartaal van 2021 in een grote hoeveelheid wordt verwacht, „uitkomst kan bieden voor alle zorgmedewerkers”.
Medio november stelde de raad al dat 60-plussers (en zieken) als eersten moeten worden gevaccineerd. Ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact moeten vroeg in aanmerking komen voor een prik, omdat zij meer risico hebben om besmet te raken, aldus de raad toen. Inmiddels heeft minister Hugo de Jonge besloten dat zorgmedewerkers van verpleeghuizen als eersten een oproep zullen ontvangen.
Hoewel vaccinatie een belangrijk middel is om het virus te bestrijden, zijn er op korte termijn geen grote effecten te verwachten voor de bevolking als geheel, schrijft de raad verder. „Dit komt allereerst doordat er vooralsnog relatief weinig doses vaccin beschikbaar komen, waardoor slechts een klein deel van de bevolking gevaccineerd wordt. Daarnaast is nog niet duidelijk welk effect vaccineren heeft op de verspreiding van het virus.”
De raad vervolgt: „Naarmate er meer groepen in de bevolking gevaccineerd zijn, is een groter effect te verwachten. Het is van belang om nauwgezet te monitoren en te onderzoeken hoe groot de effecten van de verschillende vaccins zijn op het reduceren van ziektelast en het voorkomen van verdere verspreiding van het virus.”