Ex-koning Spanje niet welkom thuis
Oud-koning Juan Carlos van Spanje wil met de feestdagen naar huis. Maar de kans dat hij zijn zin krijgt, is zo goed als nul. Sinds begin augustus verblijft de 82-jarige Bourbon in Abu Dhabi.
Juan Carlos vertrok naar het emiraat met instemming van zijn zoon, koning Felipe. Dat was nadat de Zwitserse en de Spaanse justitie strafrechtelijke onderzoeken tegen hem hadden geopend wegens omvangrijke corruptiezaken.
De schandalen rond Juan Carlos brachten de Spaanse monarchie ernstige schade toe en een tijdelijk verblijf van de ex-vorst in het buitenland zou helpen om de rust te herstellen, was de gedachte. Maar publicaties over een nieuwe corruptieaffaire met Juan Carlos in de hoofdrol gooiden roet in het eten.
Het jongste schandaal treft een groot deel van de Spaanse koninklijke familie. Het gaat om voor de fiscus verborgen creditcards. Daarvan maakten niet alleen Juan Carlos, maar ook zijn vrouw Sofía, hun beide dochters Cristina en Elena, en kleinkinderen Froilan en Victoria Federica naar hartelust gebruik. Zo kocht Victoria Federica een wedstrijdpaard en reisde Sofia heen en weer naar Londen.
De zwarte creditcards bleken een aardigheidje te zijn van een rijke Brits-Mexicaanse vriend van Juan Carlos, Allen Sangines-Krause. Tussen 2016 en 2018 zou hij op deze manier zeker een half miljoen euro zwart hebben geschonken aan Juan Carlos. Sinds zijn aftreden in 2014 is die niet meer onschendbaar.
Nog geen week na de publicaties over de zwarte creditcards dook er nóg een schandaal op. Specialisten van de Spaanse eenheid tegen witwasfraude waren een verdachte rekening van Juan Carlos in het belastingparadijs Jersey op het spoor gekomen. Daar zou 10 miljoen euro op staan.
Begin juni had het Spaanse openbaar ministerie in navolging van de Zwitserse justitie al een onderzoek geopend naar illegale commissie die Juan Carlos in 2008 uit Saudi-Arabië zou hebben ontvangen op zijn Zwitserse bankrekening. In dit geval ging het om 100 miljoen dollar, weggesluisd via een stichting in Panama. Het is echter twijfelachtig of deze zaak in Spanje doorgezet wordt, omdat Juan Carlos in 2008 nog onschendbaarheid genoot.
Nu is dat niet meer zo. En dat is ongetwijfeld de reden waarom Juan Carlos begin deze maand 678.000 euro overmaakte naar de Spaanse belastingdienst om de zaak van de zwarte creditcards te regulariseren. Het lijkt erop dat hij daarmee vervolging wegens een belastingmisdrijf kan ontlopen, omdat hij „vrijwillig” een aanvullende aangifte heeft gedaan – dat wil zeggen voordat de fiscus hem een officiële kennisgeving heeft gestuurd.
Maar één ding is intussen meer dan duidelijk: Juan Carlos, jarenlang een bijna mythische figuur in Spanje, is van zijn voetstuk gevallen. Koning Felipe beseft dat ook. Donderdagavond houdt hij zijn jaarlijkse kersttoespraak op tv. Dat lijkt een goede gelegenheid om zijn stilzwijgen te verbreken over de belastingontduiking door het koningshuis.