Kerk & religie

Zeeland maakt op initiatief SGP beleid van redden kerken

Zeeland gaat het behoud van kerkgebouwen in de provincie verankeren in beleid.

Jan Dirk van Scheyen
24 December 2020 16:20
De monumentale hervormde Sint-Jacobskerk in hartje Vlissingen staat op de lijst van "bedreigde kerken in verband met teruglopend kerkelijk gebruik" van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. beeld Van Scheyen Fotografie
De monumentale hervormde Sint-Jacobskerk in hartje Vlissingen staat op de lijst van "bedreigde kerken in verband met teruglopend kerkelijk gebruik" van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. beeld Van Scheyen Fotografie

Een SGP-motie waarin werd gevraagd om provinciaal beleid voor „beeldbepalend religieus erfgoed” werd vrijdag unaniem aangenomen in de statenvergadering.

In Nederland staat een op de vier kerkgebouwen leeg, in de provincie Zeeland zelfs een op de drie. Alle dertien Zeeuwse gemeenten hebben inmiddels een plaatselijke integrale kerkenvisie opgesteld voor hun bedehuizen, of zijn daar mee bezig. De logische volgende stap is volgens SGP-statenlid Kees van den Berge, dat ook het provinciebestuur beleid maakt van het behoud van religieus erfgoed. „Onze PvdA-gedeputeerde van cultuur reageerde vorige week positief op een unaniem aangenomen motie die daarom vroeg, die de SGP en de andere coalitiepartijen hadden ingediend. Het mooiste zou zijn als de dertien Zeeuwse gemeenten beheersstichtingen voor kerken kregen, die samen gesprekspartner zijn van de provincie. Als coördinerende partij kan de provincie dan namens die beheerders bij het Rijk subsidie aanvragen voor behoud van kerken in hun gemeenten. Er zou ook iets moeten worden gedaan met de combinatie religieus erfgoed en recreatie. Kerken zijn buiten de diensten om gewoonlijk dicht, maar zou het niet aardig zijn om ze in perioden dat er in Zeeland veel toeristen zijn open te stellen?”

Het SGP-statenlid meent „dat we nadrukkelijk moeten kijken naar de mogelijkheden op het vlak van leefbaarheid bij herbestemming van kerken.” Van den Berge: „Maak er weer een echte ontmoetingsplaats van. Als mensen weer samenkomen in een kerk die niet langer voor de eredienst wordt gebruikt, kun je onderling zomaar tot gesprekken komen over het geloof. Zo kan dan ook het religieuze aspect weer naar voren komen. Als je een kerk verbouwt tot woonhuis, wat je hier ook ziet, valt de sociale functie weg. Juist voor de leefbaarheid is het van belang dat ze die sociale functie behouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer