Politiek

Betrokken kabinetsleden dinsdag bijeen over toeslagenaffaire

De meest betrokken bewindspersonen komen dinsdag bijeen op het Catshuis om te overleggen over hoe het kabinet moet reageren op het toeslagenrapport dat deze week is uitgebracht. Een speciale Kamercommissie oordeelde dat slachtoffers een „ongekend onrecht” is aangedaan, en dat de beginselen van de rechtstaat zijn geschonden in het overheidsschandaal.

ANP
18 December 2020 19:12

Naast premier Mark Rutte en de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken), komen staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Toeslagen) en Bas van ’t Wout (Kinderopvang) bijeen. Ook de vicepremiers Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie) zijn daarbij. Ministers Tamara van Ark en Eric Wiebes werden gehoord door de commissie over hun periode als staatssecretaris.

Op het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier, zal het onder meer gaan over wat de politieke gevolgen van dit rapport zullen zijn. Het verslag van de ondervragingscommissie is zo explosief dat een serieus gebaar niet kan uitblijven, maar de vraag is of er politieke offers gebracht moeten worden.

De kritiek van de commissie richt zich voor een behoorlijk deel op Wiebes. Hij was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën jarenlang verantwoordelijk voor het dossier. Maar om hem nu alsnog te laten opstappen wordt in het kabinet als een rare constructie gezien. De officiële verantwoordelijkheid ligt nu bij Alexandra van Huffelen, maar die is nog maar sinds begin dit jaar staatssecretaris, en is nu verantwoordelijk voor het compenseren van de gedupeerden.

Het is volgens premier Mark Rutte nog te vroeg om na te denken over het aftreden van het volledige kabinet. Dat zou dan, enkele maanden voor de verkiezingen ‘demissionair’ zijn. Dit wordt vooral als symbolisch gebaar gezien en stuit mogelijk op problemen omdat het kabinet zijn handen vol heeft aan de coronacrisis.

Of het verslag direct politieke gevolgen heeft, moet overigens nog maar blijken. De Kamercommissie haalt niet alleen hard uit naar het kabinet, maar ook naar de Kamer zelf, de uitvoering en zelfs de rechtspraak. Met alleen een politiek offer zijn de problemen in het systeem nog niet opgelost, is de gedachte. Staatssecretaris Menno Snel is overigens al opgestapt vanwege inschattingsfouten in de afhandeling van de affaire.

Ook snellere compensatie van de gedupeerde ouders ligt op tafel, maar het kabinet stuit op praktische problemen. Ouders zijn op allerlei verschillende manieren geraakt in de affaire, en de compensatie moet recht doen aan hun individuele situatie. Het vaststellen hiervan kost veel tijd en is moeilijk zomaar in een stroomversnelling te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer