Bonden: onderhandelingen nieuwe politie-cao vastgelopen
De onderhandelingen over een nieuwe politie-cao zijn vastgelopen, melden verschillende politievakbonden vrijdag. Het kabinet is „niet bereid extra geld te verstrekken om aan de looneis van de politiebonden te voldoen”, aldus vakbond ACP mede namens andere politiebonden. „Een doffe tegenvaller die bij onze leden veel teleurstelling zal oproepen - en ongetwijfeld de nodige actiebereidheid.”
De politiebonden eisen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent in zestien maanden tijd, en twee keer een eenmalige uitkering van respectievelijk 350 en 300 euro bruto. Het cao-overleg vindt plaats tussen de bonden, de politie als werkgever en het ministerie van Justitie.
De politie laat weten dat zij als werkgever en de bonden elkaar dicht waren genaderd op verschillende cao-onderwerpen, maar dat er nog verschil van mening bestaat over de loonontwikkeling. Daarom is besloten de kwestie voor te leggen aan het kabinet. En dat liet vrijdag weten dat „de beschikbare loonruimte voor de publieke sector voldoende is om voor 2021 koopkrachtbehoud mogelijk te maken. Vanwege de economische gevolgen van de coronacrisis ziet het kabinet geen financiële mogelijkheden om de loonruimte verder te verhogen”, aldus de politie in een verklaring.
Het ministerie van Justitie, waar de politie onder valt, bevestigt dat de loonruimte niet verder wordt opgerekt in deze crisistijd. Justitieminister Ferd Grapperhaus heeft dat vrijdag aan de cao-tafel gemeld. Het ministerie wacht nu af wat de bonden gaan doen, maar het departement is altijd bereid weer verder te praten, laat een woordvoerster vrijdagavond weten.
Er wordt al sinds half oktober over de nieuwe politie-cao onderhandeld. Het huidige akkoord loopt op 31 december af. Het korps telt 63.000 fulltimebanen, waarvan ongeveer 50.000 operationeel. De politie is naar eigen zeggen de grootste werkgever van Nederland.