Binnenland

„Opvang verslaafde veelplegers eenzijdig”

De aanpak die minister Donner van Justitie heeft gekozen om veelplegers aan te pakken is te eenzijdig. Van deze groep van 19.000 personen die vaak misdrijven plegen is 80 procent verslaafd en als de overheid niets doet behalve opsluiten, wordt hun verslavingsproblematiek alleen maar groter.

ANP
28 October 2004 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:48

Dat zei K. in ’t Veld, voorzitter van de Stichting Verslavingsreclassering GGZ Nederland (SVG), woensdag tijdens een debat over veelplegers, waaraan deskundigen en kamerleden deelnamen. Sinds 1 oktober mogen rechters draaideurcriminelen die de afgelopen vijf jaar ten minste tien keer zijn opgepakt, twee jaar in de cel stoppen.

De SVG is bang dat verslaafde veelplegers verder afglijden als het niet meer mogelijk is hen te behandelen. J. van Riessen, tot voor kort hoofdcommissaris in Amsterdam, is blij met de nieuwe aanpak van Donner. De samenleving is erbij gebaat als veelplegers voor twee jaar achter de tralies verdwijnen. „Dat scheelt een hoop hoor, als ze in die tijd geen delicten kunnen plegen.”

Volgens Van Riessen moet de samenleving het voor lief nemen dat een aantal van hen na ontslag uit de cel opnieuw in de fout gaat. Hij kreeg bijval van een officier van justitie in Den Haag, die zich met veelplegers bezighoudt. Zij noemde „het ongelooflijk zinloos” om draaideurcriminelen voor een paar weken op te sluiten. Tegelijkertijd vindt ze het beleid van Donner eenzijdig, omdat „deze mensen wel degelijk hulp nodig hebben.”

CDA-kamerlid Joldersma beloofde de criticasters het probleem bij de behandeling van de begroting van Justitie voor te leggen aan Donner. Volgens haar moet Donner voor dit probleem geld vragen aan minister Hoogervorst, omdat het onder de paraplu van het ministerie van VWS valt. In ’t Veld benadrukte dat de behandeling van verslaafde veelplegers en de betaling daarvan nu een kwestie van touwtrekken tussen Justitie en VWS worden. „Dit wordt een oeverloze discussie en daarvan is er maar één de dupe.”

Volgens PvdA-kamerlid Straub gaat het om een „botte bezuinigingsopdracht van Donner, zonder achterliggende visie.” Ook hij vindt de maatregel te eenzijdig.

Rechter R. Jansen uit Utrecht plaatste de nodige kanttekeningen bij de nieuwe wet. „Ik ken te veel voorbeelden waarin mensen met hulp toch weer op het goeie pad kunnen komen.” En het is juist die hulp waar het de verslaafde veelplegers aan ontbreekt, aldus de SVG.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer