‘Ruim 120.000 extra ouderen hebben in 2040 verpleegzorg nodig’
Over twintig jaar hebben ruim 120.000 meer ouderen verpleegzorg nodig dan nu het geval is, voorziet Zorgverzekeraars Nederland na onderzoek. Op dit moment krijgen bijna 172.000 ouderen deze zorg. Het gaat om kwetsbare ouderen die verpleeghulp nodig hebben, zowel in een verpleeghuis als thuis.
„Vrijwel alle regio’s in Nederland krijgen in de komende twintig jaar te maken met een verdubbeling van het aantal ouderen. Ook de zwaarte van de benodigde verpleegzorg neemt toe”, aldus de koepelorganisatie. Volgens de verzekeraars is het nu al moeilijk om voor alle ouderen die zorg nodig hebben een geschikte plek te vinden. „Op dit moment staan ongeveer 20.000 ouderen op de wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis”, aldus de organisatie.
De brancheorganisatie baseert zich op zorgkantoren, verantwoordelijk voor de uitvoering van de langdurige zorg, die de verpleegzorg voor ouderen in kaart hebben gebracht.
De regionale verschillen zijn volgens de onderzoekers groot. Zo heeft de regio Zuid-Limburg nu het hoogste percentage 75-plussers (10,6 procent) en Amsterdam het laagste, met nog geen 5 procent.
Zorgkantoren willen in gesprek met zorgaanbieders en gemeenten over het organiseren van voldoende en passende verpleegzorg. Zij zien dat hun taak onder toenemende druk staat en waarschuwen dat de komende jaren extra hoge investeringen en zorguitgaven nodig zijn om te kunnen blijven voorzien in de vraag naar verpleegzorg voor ouderen.