Bodem stoot meer CO2 uit dan gedacht
De bodem blijkt structureel meer CO2 uit te stoten dan gedacht. Maximaal 29 procent van de gemiddelde dagelijkse CO2-uitstoot van het platteland komt uit de bodem, ontdekte student Alison Tune van de universiteit van Texas in Austin (VS).
Haar onderzoek verscheen eerder deze maand in het vaktijdschrift JGR Biogeosciences. De universiteit publiceerde dinsdag een persbericht over het onderwerp.
Het was allang bekend dat de bodem vol zit met micro-organismen, plantenwortels, bodemdiertjes en insecten, waardoor de bodem een natuurlijke bron is van CO2. Maar de hoeveelheid uitstoot wordt structureel onderschat, ontdekte Tune.
Uit haar onderzoek bleek dat CO 2 ook dieper in de bodem kan worden geproduceerd. Onder meer door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën rond de wortels van diepwortelende bomen en in ondergrondse breuken in gesteente.
Door de uitkomsten van het onderzoek van Tune kloppen de aannames van klimaatdeskundigen niet meer. Ze moeten daardoor hun klimaatmodellen aanpassen. Met de kloppende gegevens over de natuurlijke uitstoot kunnen ze nauwkeuriger voorspellingen doen over het klimaat.
Tijdens droge perioden legt de bodem tijdelijk CO2 vast. Als de bodem weer vochtig wordt, lost bijna de helft van de CO2 op in het water, en spoelt ten slotte uit naar beken en rivieren. Dit opgeloste CO2 versnelt ook de verwering van ondergrondse rotsbodems. Zo’n 80 procent van de opgeloste CO2 in grondwater blijkt afkomstig van verwerend gesteente.
Tune oogst veel lof voor haar onderzoek. „Wat ik echt indrukwekkend vind aan dit werk, is hoe ze dingen observeerde die ongelooflijk moeilijk te zien zijn”, stelde Mark Torres, assistent-hoogleraar aan de Rice University in Houston (VS).