Binnenland

Diepe zuchten als de familie Van Toor toespraak Rutte bekijkt

Met het hele gezin weer wekenlang veelvuldig thuis zijn, vinden ouders Just en Corine van Toor best een uitdaging. Tegelijk hebben ze vertrouwen: „De afgelopen maanden zijn we erin getraind geraakt om het met elkaar te redden. Wij vinden er onze weg wel in.”

15 December 2020 19:20
Familie van Toor uit Woerden luistert maandagavond naar de toespraak van premier  Rutte over de nieuwe lockdown. V.l.n.r.: Corine van Toor, Sara, Frederike, Justine, Anna en Just van Toor. beeld Erik Kottier Fotografie
Familie van Toor uit Woerden luistert maandagavond naar de toespraak van premier Rutte over de nieuwe lockdown. V.l.n.r.: Corine van Toor, Sara, Frederike, Justine, Anna en Just van Toor. beeld Erik Kottier Fotografie

„Daarom gaat Nederland voor een periode van in ieder geval vijf weken in een lockdown.” Als premier Mark Rutte maandagavond dat Nederland meedeelt, klinken er diepe zuchten op de bank bij familie Van Toor in Woerden.

„Pffff…” De vier dochters, Anna (14), Sara (12) en tweeling Frederike en Justine (11), vinden het maar niks dat ze, net zoals in het voorjaar, weer weken thuis zullen zitten. Ze gaan veel liever naar school.

De sluiting van basisscholen en voortgezet onderwijs –van woensdag tot minstens 17 januari–, is een van de maatregelen die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.

Lang

„Lang hè?”, zegt Corine (38) tegen haar koters. Anna gaat de sociale contacten van school missen. „Je kunt natuurlijk bellen met elkaar, maar dat is anders. Ik geniet altijd van het contact, zoals in de tussenuren.” Brugklasser Sara is blij dat de lockdown niet in september is ingegaan. „Ik ken mijn klasgenoten in ieder geval.”

De waslijst aan verboden én uitzonderingen, de druk op de zorg, en het gejoel van betogers op de achtergrond van de toespraak: het maakt allemaal indruk op het gezin.

Dat de kinderen weer thuis gehouden moeten worden, vindt Corine „best ingrijpend.” Al ging dat in het voorjaar het gezin nog aardig af. „Werken en thuisonderwijs gingen goed. De kinderen zijn wat groter en zelfstandig. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun schoolwerk. Ik zal wel weer moeten wennen aan een vol huis. Dat is best intensief.”

Tegelijk ziet ze de komende vijf weken met vertrouwen tegemoet. „De afgelopen negen maanden zijn we erin getraind geraakt om het met elkaar te moeten redden. Wij vinden er onze weg wel in.”

De juriste begint op 4 januari met een nieuwe baan als adviseur bij de Haagse Hogeschool. Ze vraagt zich af hoe haar inwerktijd zal verlopen: „Je kunt niet even naar kantoor. Ook je nieuwe collega’s leren kennen, is lastiger.”

Vader Just van Toor (40) voelt wel wat voor een vaste dagindeling. „Met de lockdown in het voorjaar hebben we een goed ritme ontdekt van werken en pauzeren. Iedereen weet dan waar hij of zij aan toe is. Dat gaan we maar weer invoeren.”

Met enige spanning heeft de kersverse docent godsdienst en burgerschap bij het Hoornbeeck College de nieuwe regels voor het middelbaar beroepsonderwijs gevolgd. „Ik heb net de eerste vier weken lesgeven erop zitten. Ik ben blij dat ik de studenten ken. Dat maakt het de komende tijd makkelijker om contact te leggen.”

Camera

Hij zal zijn lessen de komende weken voor de camera moeten geven. „Voor mijzelf zie ik het wel zitten om volledig online les te geven. En ik wil een les zo aantrekkelijk mogelijk maken, met interactie bijvoorbeeld.”

Betrokken blijven is een probleem bij de studenten, heeft hij de laatste tijd al gemerkt. „Er zijn studenten met een eigen, rustige plek. Maar er zijn ook leerlingen bij wie broertjes en zusjes thuis aanwezig zijn.”

De kerstperiode van 2020 zal anders zijn dan voorgaande jaren, realiseren de Woerdenaren zich. Jaarlijkse afspraken met familie voor Kerst en oud en nieuw vervallen dit keer. De traditionele avond met vrienden, op de dag voor Kerst, kan nog wel doorgaan. Sara telt met haar 12 jaar nog net niet mee voor het maximale aantal bezoekers.

Vreemd

Niet met Kerst en oudejaarsavond naar de kerk kunnen gaan, voelt voor Corine vreemd. Het gezin –aangesloten bij de gereformeerde gemeente in Woerden– kan vanwege de beperkingen voor kerken eens in de maand een kerkdienst bijwonen. Corine: „Voor de kinderen is er nog wel een speciale dienst. Zo kunnen alle kinderen met Kerst naar de kerk. Dat is fijn.”

Voor de tweelingzussen zal hun zondagsschoolperiode abrupt aflopen. Frederike en Justine zouden namelijk afscheid nemen. De persoonlijke overhandiging van een Bijbeltje en het moment op het podium zitten er niet in. „Jammer.”

Over de maatregelen voor winkels prakkiseert Corine niet. De moeder laat de boodschappen sowieso al wekelijks bezorgen. „In het voorjaar viste ik achter het net. Nu heb ik mij bestelingen en bezorgmomenten al gepland tot 10 januari.”

Dat de lockdown dit keer niet in een zonnig buitenspeelseizoen valt, is een tegenvaller. Maar de kinderen hebben genoeg in huis waar ze zich mee kunnen vermaken: boeken, tekenspullen, een piano.

Sara kijkt ernaar uit om met Pixelhobby (figuren maken met steentjes) verder te gaan. „Je kunt nog online bestellen, gelukkig.” Verder doen de kinderen graag (bord)spelletjes met elkaar.

Bevoorrecht

„Met een gezin is het een uitdaging om in deze periode werk en privé goed te regelen”, zegt Just. „Toch voel ik me erg bevoorrecht. Mensen die alleen zijn, hebben het niet makkelijk. Zeker niet met deze donkere dagen.”

Zou dit de laatste strikte lockdown zijn of komen er nog meer „rondes”, vraagt Corine zich af. „Ik probeer dat maar los te laten. Voorlopig hebben we deze maatregelen tot 19 januari. Daarna zien we wel weer verder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer