Opinie

CU en pil in het basispakket

Elke politieke partij die in campagnetijd een nieuw voorstel lanceert, neemt daarmee een zeker risico. Dat ervoer ook de ChristenUnie, die vorige week met een verrassend manifest op de proppen kwam. De partij stelt daarin voor de pil weer te vergoeden uit het basispakket.

Hoofdredactie
14 December 2020 14:48
beeld RD
beeld RD

PvdA-Kamerlid Ploumen, die daar al jaren voor lobbyt, eiste donderdag meteen boter bij de vis. Zij wil de door de CU bepleite verandering al voor komend jaar bewerkstelligen –overigens vanuit motieven waarin de Bijbelse noties over liefde, seksualiteit en trouw op z’n zachtst gezegd nog niet zo heel sterk in doorklinken– en verwacht daarvoor de medewerking van de kleinste coalitiepartij.

Die zal als Ploumen met een motie komt echter tegenstemmen, gezien de in de coalitie gemaakte afspraken.

Punt gemaakt, hoorde je Ploumen donderdag denken: de CU liet alleen maar een luchtballonnetje op. Dat is niet het geval. Het voorstel is immers ingebed in een meeromvattend plan met als doel het terugdringen van het aantal (herhaal)abortussen; een onderwerp dat de partij ter harte gaat. Mocht de CU na de komende verkiezingen weer kunnen aanschuiven aan de formatietafel dan zal ze daar om die reden zeker opnieuw bepleiten dat de pil straks voor elke vrouw weer uit collectieve middelen wordt vergoed.

Dat laat onverlet dat het begeleiden van de kwetsbare groep vrouwen die met anticonceptie wellicht tegen een of meerdere opeenvolgende onbedoelde zwangerschappen kan worden beschermd, maatwerk vereist. Alleen de bekostiging van de pil veranderen, een nogal ongerichte maatregel, schiet tekort. Het zou dan ook te betreuren zijn als de politiek daarvoor kiest en daarna weer achterover leunt.

16564936.JPG
beeld ANP, Koen van Weel

Het nu door de CU bepleite pad ís deze kabinetsperiode bovendien al ingeslagen, en wel door CDA-zorgminister De Jonge. Bij zijn aantreden sprak hij met abortusklinieken af dat zij het plaatsen van een anticonceptiespiraal voortaan vergoed zouden krijgen, om dat laagdrempeliger te kunnen aanbieden aan kwetsbare vrouwen als middel om herhaalabortussen tegen te gaan.

De CDA’er hield woord en paste de subsidieregeling aan. Het is daarom twijfelachtig hoeveel extra onbedoelde zwangerschappen er te voorkomen zijn als de pil weer vanuit het basispakket wordt betaald, bovenop de inspanningen die De Jonge reeds heeft verricht. Te vrezen valt dat zelfs een pakket aan maatregelen maar weinig zal uitwerken, zolang het besef dat het ongeboren leven beschermwaardig is niet collectief herleeft.

Daarmee is niet gezegd dat de ChristenUnie het door de partij gepresenteerde manifest net zo goed weer kan opbergen in een la. Wel dat het terugdringen van het aantal abortussen de uitvoering van het hele actieplan vereist; niet alleen die van dit ene, in het oog springende punt.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer