Binnenland

Schijn van belangenverstrengeling bij ziekenhuis Slotervaart

Het inmiddels failliete ziekenhuis Slotervaart heeft de gedragsregels overtreden. Bestuurders sloten deals met bedrijven waarin ze zelf belangen hadden, zonder dat de raad van commissarissen daarmee had ingestemd. Daarbij ontstond de schijn van belangenverstrengeling en dat is in strijd met de bestuursregels. Het is echter niet zo ernstig dat de wet is overtreden.

ANP
14 December 2020 11:04

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concluderen dat de deals van het Slotervaart op zich niet onredelijk waren. Uit het onderzoek van de toezichthouders „is niet gebleken dat deze transacties niet marktconform waren”. Ook is er geen geld onttrokken dat eigenlijk bestemd was voor zorg. Bovendien kwam de kwaliteit van de zorg niet in gevaar.

Het grote probleem bij het Slotervaartziekenhuis was dat bestuurders als Loek Winter en Willem de Boer ook de aandeelhouders waren. Ze hadden een dubbelrol. De raad van commissarissen, die toezicht moest houden, kon daardoor moeilijk ingrijpen. Als ze een bestuurder zouden schorsen, zou diezelfde bestuurder dat als aandeelhouder kunnen terugdraaien. Uiteindelijk „legden de heren De Boer en Winter dus mede verantwoording af aan zichzelf”, aldus de IGJ en de NZa. Zij raden aan om de wet aan te passen, zodat de commissarissen meer te zeggen hebben.

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, die onder dezelfde zorggroep vallen als het Slotervaart, gingen failliet in dezelfde week als het Slotervaart. Het onderzoek van de IGJ en de NZa naar dat faillissement loopt nog, maar de curatoren willen niet alle informatie geven, zeggen de toezichthouders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer