Buitenland

VS overwegen meer troepen voor Irak

De regering in Washington overweegt de Amerikaanse troepensterkte in Irak te verhogen in verband met de komende verkiezingen in januari. Dat werd dinsdag bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Defensie (Pentagon).

Van onze correspondent
27 October 2004 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:48
BAGDAD – Soennitische moslimstudenten in Irak schreeuwen slogans bij de school Maarouf al Karkhi in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ze protesteren tegen de vermeende arrestatie van de soennitische geestelijke sjeik Abdulsatar Abdul Jabar. Jabar zou zijn in
BAGDAD – Soennitische moslimstudenten in Irak schreeuwen slogans bij de school Maarouf al Karkhi in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ze protesteren tegen de vermeende arrestatie van de soennitische geestelijke sjeik Abdulsatar Abdul Jabar. Jabar zou zijn in

Het is nog niet duidelijk hoeveel troepen men extra denkt te sturen en aan welke eenheden daarbij gedacht wordt. Er kan ook worden besloten om deels extra troepen te sturen en om eenheden die al in Irak gestationeerd zijn daar enkele maanden langer te laten blijven. Het is verder nog onduidelijk of in januari Amerikaanse troepen zullen worden gebruikt voor de bescherming van stembureaus en verkiezingsfunctionarissen, of dat men die taak overlaat aan Iraakse troepen.

Verschillende Amerikaanse politici dringen erop aan dat de Amerikaanse troepen in Irak zich bij de komende verkiezingen zo veel mogelijk op de achtergrond houden. Minister van Defensie Donald Rumsfeld zei dinsdag dat er tegen januari zeker 50.000 Iraakse troepen volledig bewapend en goed getraind beschikbaar zullen zijn. Een vertegenwoordiger van het Pentagon betwijfelde dat echter. Hij zei dat er „grote problemen” waren, zowel bij het trainingsprogramma voor de Iraakse troepen als de uitrusting van het nieuwe leger.

Inmiddels circuleren er in Washington cijfers betreffende de kosten van de operaties in Irak en Afghanistan voor het huidige fiscale jaar 2005, dat begin deze maand begon. De regering-Bush houdt deze kosten buiten de begroting en heeft tot nu toe alleen een reservepot van 25 miljard dollar gevraagd aan het parlement. Daar worden nu bedragen genoemd die de regering waarschijnlijk nodig heeft voor de militaire operaties in Irak en Afghanistan, plus geld voor de wederopbouw.

Een Witte-Huiswoordvoerster sprak dinsdag van 60 miljard dollar, maar in het parlement circuleren al bedragen van 75 miljard dollar en meer. Inclusief eerdergenoemde reservepot van 25 miljard dollar hebben Afghanistan en Irak de Amerikaanse belastingbetaler 205 miljard dollar gekost.

Islamitische extremisten hebben een Japanner, Shosei Koda, ontvoerd en dreigen hem te onthoofden als Japan niet binnen 48 uur zijn troepen uit Irak terugtrekt. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera toonde beelden van een geknielde Koda in het gezelschap van drie gemaskerde gijzelnemers. De Japanner vraagt in gebroken Engels waarom „de Japanse regering de wet heeft gebroken en troepen naar Irak heeft gestuurd. Zij (de gijzelnemers) willen de terugtrekking van de Japanse militairen of anders zullen zij mij onthoofden.”

Premier Koizumi van Japan heeft vandaag verklaard dat hij zijn troepen niet terugtrekt uit Irak. Daarmee verwerpt hij de eis van islamitische militanten die de Japanner hebben gegijzeld. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld.

Nog eens elf Iraakse soldaten zijn door een extremistische groep gegijzeld. Het Islamitische Leger van Ansar al-Sunnah heeft op zijn website de namen en de beelden van de elf geplaatst. De soldaten zijn volgens de website ontvoerd op een snelweg tussen Bagdad en Hillah. Het is onduidelijk wanneer dat is gebeurd en wat de gijzelnemers van plan zijn met de elf.

Een Kroatische vrachtwagenchauffeur wordt vermist in Irak sinds het konvooi waarin hij zich bevond afgelopen weekend werd aangevallen. De Kroaat maakte deel uit van een konvooi van voornamelijk Turkse vrachtwagens dat zaterdag in Mosul werd aangevallen. Een Jordaanse zakenman is dinsdag vrijgelaten na twee weken gegijzeld te zijn geweest in Irak. De vrijlating was het gevolg van langdurige onderhandelingen en de betaling van losgeld, zei de broer van de Jordaniër tegenover het persbureau AP.

Een bestuurder van de Iraakse provincie Diayala is dinsdag in de stad Baqouba vermoord. Het slachtoffer werd vanuit een rijdende auto beschoten toen hij onderweg was naar zijn werk, deelden de autoriteiten mee. In Irak zijn van juni tot en met september ruim 560 mensen om het leven gekomen door 92 zelfmoordaanslagen. Meer dan 1200 mensen raakten daarbij gewond. Dat maakte interim-minister Falah Naqib van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer