Marokko normaliseert relatie met Israël
Marokko en Israël knopen volledige diplomatieke relaties aan. De beide landen hebben dat bevestigd nadat de Amerikaanse president Donald Trump de stap donderdag op Twitter aankondigde.
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Sudan gingen eerder dit jaar al diplomatieke relaties aan met Israël als uitvloeisel van een Amerikaans vredesplan voor het Midden-Oosten. „Weer een historische doorbraak vandaag”, twitterde Trump.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Marokkaanse regering verwelkomden de normalisering van de relatie. Netanyahu sprak van „opnieuw een baken van vrede.” Beide landen zullen hun kantoren in Rabat en Tel Aviv heropenen met het oog op de opening van ambassades.
Ook worden Israëlische vluchten toegelaten, bevestigde Marokko. Verder komen er binnenkort directe vluchten van Marokko naar Israël en gaan bedrijven uit beide landen samenwerken.
Marokko werd al langer genoemd als kandidaat om de relaties met Israël te normaliseren. Op informeel niveau is er al decennialang contact tussen de landen. Jaarlijks bezoeken daarnaast gemiddeld 50.000 Israëlische toeristen het land.
De VS erkennen in ruil voor de overeenkomst de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara. Marokko erkende de Verenigde Staten in 1777, dus het is passend dat de VS de soevereiniteit van dat land over de Westelijke Sahara erkennen, aldus Trump. Een onafhankelijke Sahrawistaat is volgens hem niet realistisch. Autonomie zou het hoogst haalbare zijn. Marokko heeft daarvoor eerder een voorstel gedaan.
Marokko lijfde de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie, in de jaren zeventig in. Dat leidde tot een gewapend conflict met Polisario, dat een eigen staat wil vormen voor de Sahrawi’s. Sinds 1991 is er een door de VN bereikte wapenstilstand van kracht, waarop de VN-macht Minurso toezicht houdt. Onlangs waren er weer schermutselingen in de woestijn.
De Marokkaanse koning Mohammed VI toonde zich ingenomen met de Amerikaanse stap. De VN lieten weten dat er niets verandert aan de status van het omstreden gebied.
De koning heeft in een telefoongesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas gezegd achter een tweestatenoplossing te blijven staan.