Europese Commissie stelt noodplannen in geval no-dealbrexit vast
De Europese Commissie heeft een pakket noodmaatregelen gepubliceerd om het vervoer over de weg en via de lucht te beschermen in geval de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen Brussel en Londen mislukken. Per 1 januari worden dan verordeningen van kracht die luchtvaartdiensten, vrachtverkeer en passagiersvervoer voor zes maanden moeten garanderen. Dat gaat alleen op basis van wederkerigheid, aldus de commissie, dus enkel als de Britten ook soortgelijke maatregelen treffen.
Ingewijden in Brussel gaan ervan uit dat Londen dat ook zal doen als er voor 31 december geen handelsdeal ligt, zodat bepaalde vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gegarandeerd nog een half jaar kunnen doorgaan. Voor vrachtwagens zouden ook wederzijdse noodmaatregelen moeten gaan gelden.
Per 1 januari zijn de Britten definitief uit de EU en vervallen alle EU-regels voor het Verenigd Koninkrijk. Als niet snel een handelsakkoord wordt bereikt, dreigt chaos bij de grenzen. Onder meer Nederland had gevraagd om snelle publicatie van ‘plan B’, zodat vooral ondernemers weten waar ze aan toe zijn bij een no-dealscenario.
De commissie stelt ook een juridisch kader voor om het mogelijk te maken dat er volgend jaar doorgevist kan worden. De Britse vissers zijn dan welkom in Europese wateren als Europese vissers in Britse wateren mogen vissen. Toegang tot de Britse wateren is een van de drie hoofdpunten waarover de onderhandelingen over een handelsverdrag vastzitten.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak woensdagavond drie uur met de Britse premier Boris Johnson tijdens een werkdiner in Brussel over een uitweg uit de impasse. De verschillen blijven groot, constateerden ze, maar de onderhandelingsteams gaan toch weer aan de slag. Zondag moet dan „een ferm besluit” worden genomen, liet Johnson na afloop weten.
„De onderhandelingen lopen nog. Maar het einde van de transitieperiode is heel dichtbij. Er is geen zekerheid of en wanneer er een overeenkomst wordt gevonden”, stelt Von der Leyen. „Wij zijn verantwoordelijk om voorbereid te zijn op alle mogelijke gebeurtenissen.”