„Bijna kwart kinderen in Darfur lijdt voedselgebrek”
Bijna een kwart van de kinderen van 5 jaar en jonger in de Sudanese regio Darfur lijdt voedselgebrek. Hun aantal zal nog toenemen omdat de oogst van dit jaar door al het geweld in het gebied grotendeels verloren is gegaan. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) dinsdag gezegd.
Met 22 procent is het aandeel ondervoede kinderen in Darfur veel hoger dan de grens van 15 procent die het WFP stelt om van een „ernstige situatie” te spreken, aldus Rita Bhatia van het WFP. Bijna de helft van de gezinnen in het gebied kampt met voedseltekort, blijkt uit een onderzoek dat de organisatie in augustus en september onder 5000 mensen in Darfur heeft gehouden. „De situatie is precair”, zei Bhatia.
Het conflict in Darfur heeft sinds maart 70.000 mensen het leven gekost. Zeker 1,5 miljoen dorpelingen zijn volgens de VN op de vlucht geslagen.
Hoewel zij in eerste instantie nauwelijks toegang kregen tot het gebied, zijn er nu ruim 5000 hulpverleners in Darfur, aldus het WFP. „Er is de laatste maanden veel gedaan om zo veel mogelijk mensen in Darfur te voeden, maar het onderzoek onderstreept hoeveel er nog moet gebeuren”, benadrukte Ramiro Lopes da Silva, WFP-chef in Darfur, in een verklaring. Bovendien is voedselhulp alleen volgens het WFP niet voldoende. De bevolking in Darfur heeft ook meer schoon water en medicijnen nodig.
Vredesonderhandelingen over de Sudanese regio Darfur zijn dinsdag, op de tweede dag van de besprekingen, opnieuw onderbroken. Een van de deelnemende rebellengroepen wil dat de Afrikaanse Unie, die bemiddelt in het conflict, eerst met alle betrokken partijen afzonderlijk een agenda opstelt. Pas daarna zijn de rebellen bereid met de regering rond de tafel te gaan zitten.
Maandag liepen de besprekingen ook al om die reden spaak. Eerder dinsdag zei een woordvoerder van de andere deelnemende rebellengroep -de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid- dat zij nog tijd nodig had om haar standpunt over de politieke voorstellen te verduidelijken. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat de regering haar voorstel wel al klaar heeft: zij wil Darfur, dat ongeveer zo groot is als Frankrijk, opdelen in verschillende regio’s met een eigen parlement.
Aan de onderhandelingen doen de Sudanese regering en twee rebellengroepen mee. De Janjaweed, de Arabische milities die nadat de rebellen in februari vorig jaar de wapens hadden opgepakt de zwarte bevolking van Darfur begonnen uit te roeien, zijn niet betrokken bij de onderhandelingen.
De speciale VN-gezant voor Darfur, Pronk, gelooft niettemin dat een politieke overeenkomst tussen de strijdende partijen in Darfur voor het einde van het jaar mogelijk is.