Weinig vertrouwen in optreden politie
Hoewel bijna 80 procent van de Nederlanders zegt respect te hebben voor de politie, blijkt er weinig vertrouwen in de capaciteiten van de sterke arm der wet te zijn. Meer dan de helft denkt dat agenten liever boetes uitdelen dan de criminaliteit bestrijden.
Dat blijkt uit het onderzoek Veiligheidsbeleving en Imago Politie dat het bureau Interview NSS in opdracht van uitgeverij Reader’s Digest heeft uitgevoerd. Uit de peiling, onder ruim 500 mensen, blijkt dat een kwart van de ondervraagden zich onveiliger voelt dan vijf jaar geleden. In de Randstad loopt een op de vijf mensen ’s avonds niet graag op straat, in de rest van Nederland is dat een op de tien.
Een op de twee Nederlanders vindt dat de plaatselijke politie niet in staat is om te zorgen voor een effectieve bestrijding van de kleine criminaliteit. Slechts 38 procent van de ondervraagden vindt dat de politie is opgewassen tegen georganiseerde misdaad. Daarnaast denken maar drie op de tien Nederlanders dat de politie wat kan uitrichten tegen illegale drugshandel. Driekwart van de bevolking verwacht dat de politie bij een terroristische aanslag machteloos zal staan.
In het onderzoek geeft 35 procent van de respondenten aan dat huns inziens de politie onvoldoende doet om een veilige leefomgeving te creëren. Vooral in de avond missen zij toezicht. Bijna de helft begrijpt dat dat komt door het gebrek aan middelen en mankracht bij de korpsen.
De Raad van Hoofdcommissarissen is boos over de opzet van het onderzoek en noemt het weinig representatief. De raad weerlegt de conclusies en verwijst naar de Politiemonitor Bevolking 2004. „Jaarlijks doen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie onderzoek onder 50.000 mensen en daaruit blijkt dat mensen zich juist veiliger voelen en minder vaak slachtoffer zijn van criminaliteit. De tevredenheid over de politie is bovendien toegenomen”, aldus de woordvoerder van de raad. Hij vindt het onderzoek van Interview NSS weinig wetenschappelijk onderbouwd.
Medewerkers van Interview NSS stellen dat het gebrek aan vertrouwen in de politie mogelijk voortkomt uit de ervaringen die mensen hebben met criminaliteit. Zo zijn twee op de drie ondervraagden de afgelopen tien jaar slachtoffer geworden van crimineel gedrag. Circa eenderde werd slachtoffer van diefstal, inbraak, vandalisme en geweld.
De ondervraagden vinden over het algemeen dat de sterke arm der wet te weinig optreedt tegen overtredingen van de wet. Behalve in het geval van verkeersovertredingen zijn ze mild, wellicht omdat zij zelf risico lopen te worden gepakt, verklaren de onderzoekers. Van de ondervraagden wil 71 procent dat de straffen voor geweldsmisdrijven omhoog gaan. Ook inbrekers, dieven, fraudeurs en belastingontduikers mogen volgens tweederde van de Nederlanders zwaarder worden bestraft.
Al met al zegt toch 78 procent van de Nederlanders respect te hebben voor de politie.