‘Extra zorgvrijwilligers geen duurzame oplossing’
Extra zorgvrijwilligers en initiatieven zoals ‘Extra handen in de zorg’, waarbij oud-zorgpersoneel of voormalige horecamedewerkers in de zorg bijspringen, zijn op de langere termijn geen oplossing voor de personeelstekorten in de zorg. Dat zegt Conny Helder, bestuurslid van branchevereniging voor de langdurige zorg ActiZ, tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer over de coronacrisis.
Uit een onderzoek van ActiZ blijkt dat ongeveer 95 procent van de zorgorganisaties gebruik maakt van Extra handen in de zorg. „We zijn daar heel blij mee en hier moeten we zeker mee doorgaan. Maar het is niet meteen een heel grote oplossing”, zegt Helder. Het is volgens Helder maar de vraag of deze mensen „langdurig blijven hangen”. Er is een huidig personeelstekort van ruim 50.000 mensen.
Ook de zorg heeft door corona last van ziekteverzuim, wat daar gemiddeld 3 procent hoger ligt dan gebruikelijk. Maar regionaal kan dat „enorm oplopen”, aldus Helder. Zorgmedewerkers die ziek thuiszitten, bijvoorbeeld wegens een coronabesmetting, kunnen volgens haar vaak nog wel bijdragen met niet-zorgtaken zoals administratie. „We proberen hen zo goed mogelijk in te zetten.”