Bedrijf kan personeel doorlichten met bloed en urine
De Groningse start-up Ancora test de organen van mensen, leest hun DNA en meet bloed en urine, om te zien hoe gezond iemand is.
„Gezondheidszorg is nu georganiseerd rond de zorg voor zieken. Je hebt allerlei data, en als die de ene kant op gaan ben je ziek en word je behandeld, en als ze de andere kant op gaan, ben je perfect gezond. Maar zo werkt het niet. Je zit altijd op een spectrum ergens tussen helemaal ziek en helemaal gezond”, legt Alok Jain van Ancora uit.
„Het kan zijn dat alles in orde is, dat je in een groene zone zit. Of dat de data nu goed zijn, maar zich in een verkeerde richting ontwikkelen, een ‘gele fase’. Of dat je dichter bij de gevarenzone komt en het oranje wordt. Of dat je daadwerkelijk ziek bent, code rood, en raden we je aan naar een dokter te gaan.”
Ancora scant niet alles. Het bedrijf zoekt bijvoorbeeld niet naar tumoren. Bovendien kijkt het alleen naar omstandigheden waar mensen zelf iets aan kunnen doen, bijvoorbeeld door meer te bewegen of gezonder te eten. Het bedrijf kijkt daarom niet naar zaken als alzheimer. Jain: „Er is geen manier om zoiets te voorspellen. Je zou mensen alleen maar bezorgd maken.”
De medische gegevens van de werknemers gaan niet naar de werkgever, benadrukt Jain. „De werkgever krijgt alleen een totaaloverzicht, bijvoorbeeld dat twintig van de honderd mensen stressgerelateerde klachten hebben, zodat ze iets kunnen doen aan de cultuur binnen het bedrijf. Maar ze horen niet wie die twintig zijn.”