Economie

Er is reden voor meer dan slechts een sprankje hoop

Bracht de herfst nog goed economisch nieuws met zich mee –wereldwijd spoten de graadmeters voor de economische groei omhoog– de wintermaanden zorgen voor een kortsluiting in de euforie.

Edin Mujagic
5 December 2020 13:11
beeld ANP, Pieter Stam de Jonge
beeld ANP, Pieter Stam de Jonge

Door de tweede coronagolf moesten er opnieuw maatregelen worden genomen, met sluiting van een deel van de economie. Nieuwe krimp in het vierde kwartaal is vrijwel zeker, hoewel die bij lange na niet zo ernstig zal zijn als die van voor de zomer. Tegelijk is er licht aan de horizon, licht dat voor meer zorgt dan het spreekwoordelijke sprankje hoop. Er is voldoende reden voor heel wat hoop!

Onlangs verblijdde ons de farmaceutische industrie met het nieuws dat een vaccin tegen het coronavirus is ontwikkeld. Dat betekent dat zaken die begin dit jaar nog zo vanzelfsprekend waren als dat elke ochtend de zon opkomt –denk aan op vakantie en uit eten gaan of aan een verjaardag thuis vieren– weer heel normaal gaan worden. Behalve leuk betekent dat ook dat de economie weer kan ademen.

Voor het eerst in lange tijd is er reden genoeg om vooruitzicht te hebben dat die vermaledijde cyclus van ‘aantal coronabesmettingen neemt af, economie gaat open, aantal coronabesmettingen neemt toe, economie gaat dicht’ doorbroken zal worden. Met het vaccin gaat de deur voor houdbaar economisch herstel open en kunnen we gaan nadenken hoe de post-corona-economie eruit zal zien. Lockdown kan weer uit het dagelijkse vocabulaire.

Wat ín het vocabulaire kan, is anderhalvemetersamenleving of blokjesverjaardag en andere achttien woorden die meedingen naar de titel woord van het jaar. Net zoals ons dagelijks leven en de economie dit jaar, wordt ook die verkiezing gedomineerd door de coronapandemie. Meer dan de helft van de woorden die meedingen heeft of corona in het woord of heeft te maken met de pandemie.

De kans is groot dat onze taal structureel beïnvloed zal worden door het coronavirus. En daarmee zal de invloed van de pandemie op de samenleving en de economie niet stoppen. Kantoren die vijf dagen per week tjokvol zijn, dat lijkt er niet meer in te zitten. En ik moet nog zien of handen schudden terugkomt.

Volgend jaar wordt het jaar waarin de economie de strijd tegen het coronavirus zal winnen en de aangerichte schade gaat inhalen. Vergis je niet, dat inhalen zal tot in 2022 duren, want de economie heeft heel wat te verduren gehad. Maar het is precies zoals de Chinese filosoof Laozi eeuwen voor Christus zei: een weg van 1000 mijl begint met één eerste stap. Het vooruitzicht op betere tijden is er.

Die eerste stap zal tevens de eerste stap in een andere reis zijn, namelijk naar een situatie waarin corona, net zoals voor nieuwjaarsdag 2020, twee betekenissen zal hebben: een biermerk en de hete atmosfeer rondom de zon. Het woord corona in de zin van virus en crisis zal waarschijnlijk wegebben.

Onze economie zal deze slag winnen, maar de oorlog tegen crises is nog lang niet voorbij. Persoonlijk maak ik me zorgen over de ongewenste gevolgen van het beleid van de centrale banken op middellange termijn, zeg maar in de rest van dit decennium. Maar dat is een zorg voor later. Ik wens iedereen alvast fijne kerstdagen en een voorspoedig, gelukkig en bovenal gezond 2021 toe.

De auteur is hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer