Recordstanden op Wall Street door hoop op coronasteun
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag op recordstanden geëindigd. De Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de Nasdaq sloten nog nooit hoger. Door het zwakker dan verwachte banenrapport van de Amerikaanse overheid verwachten beleggers dat er meer politieke wil ontstaat voor een nieuw coronasteunpakket.
De Dow-Jonesindex eindigde op een plus van 0,8 procent en bereikte daardoor een stand van 30.218,26 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,9 procent tot 3699,12 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,7 procent hoger gezet, op 12.464,23 punten.
Het aantal nieuwe banen in de Verenigde Staten lag in november aanzienlijk lager dan een maand eerder. Met 245.000 nieuwe banen werd het laagste niveau in zes maanden bereikt. Het aantal nieuwe banen neemt bovendien al vijf maanden op rij af. Omdat ook het aantal coronabesmettingen en -doden gestaag blijft toenemen, rekenen beleggers erop dat politici nu eindelijk bereid zijn een compromis te sluiten.
Moderna daalde 3 procent. De farmaceut levert voor het einde van het jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan de VS. In het eerste kwartaal van volgend jaar komen daar nog 85 miljoen tot 100 miljoen doses bij. De rest van de wereld krijgt begin 2021 zo’n 15 miljoen tot 25 miljoen doses. Die worden in Zwitserland geproduceerd. Moderna denkt dat 500 miljoen vaccins volgend jaar haalbaar is, voor meer moet het bedrijf opschalen.
Pfizer (plus 0,6 procent) en BioNTech (plus 1,1 procent) lieten weten vrijwel alle vaccins voor dit jaar al geproduceerd te hebben. Daarmee spraken ze een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal tegen dat ze productieproblemen zouden hebben.
Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips stegen tot 7,5 procent na het besluit van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland om de olieproductie minder te verruimen dan eerder was afgesproken. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 46,04 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 49,02 dollar per vat.
Vliegtuigbouwer Boeing werd 1,9 procent lager gezet. Financieel directeur Greg Smith zei dat het bedrijf onder meer naar aandelenuitgiftes zal kijken om de schuldenlast van 61 miljard dollar terug te brengen. Ook schroeft Boeing de productie van de 787 Dreamliner verder terug de komende maanden.
De euro was 1,2121 dollar waard, tegenover 1,2142 dollar bij het slot van de Europese beurzen.