Buitenland

Ook België vaccineert eerst verpleeghuisbewoners en -personeel

Ook België gaat eerst bewoners en personeel van oudereninstellingen inenten tegen het coronavirus. Daarna volgen ook gehandicapteninstellingen, ziekenhuispersoneel en andere zorgverleners „in de frontlinie”. Vervolgens komen alle ouderen, mensen van middelbare leeftijd met bijvoorbeeld overgewicht en hartklachten en mensen met een cruciaal beroep aan de beurt, zegt de projectleider van de Belgische vaccinatiecampagne.

ANP
3 December 2020 12:32Gewijzigd op 3 December 2020 13:38

Als de Europese Unie een van de aangemelde vaccins goedkeurt en de vaccinatie in België volgens plan op 5 januari kan beginnen, duurt het nog wel een week of twee voor de eerste prik kan worden gezet. Het eerste beschikbare vaccin zal dat van BioNTech en Pfizer zijn, en dat moet zo koud worden bewaard dat opslag en verspreiding wel wat hoofdbrekens bezorgen.

Nederland is van plan ongeveer dezelfde groepen voorrang te geven. Ook andere Europese landen kiezen daarvoor.

België krijgt in eerste instantie niet genoeg vaccins om alle groepen die het voorrang wil geven in te enten, maar hoopt in de loop van het voorjaar meer binnen te krijgen. Hoe dan ook zal de meerderheid van de 11 miljoen Belgen niet voor de zomer zijn ingeënt. De vaccinatie van instellingsbewoners en zorgpersoneel zal al tot diep in februari duren, zegt Dirk Ramaekers van de werkgroep vaccinatie. En de eerste partij vaccins, genoeg voor 300.00 mensen, schiet dan mogelijk al tekort.

De eerste prikken worden toegediend in de zorginstellingen en ziekenhuizen zelf. Daarna worden daarvoor de bestaande coronatestcentra gebruikt. Pas als de doorsnee Belg aan de beurt is, worden waarschijnlijk huisartsen ingeschakeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer