Buitenland

Kritiek op snelle goedkeuring vaccin door Groot-Brittannië

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) reageerde woensdag kritisch op de snelle goedkeuring van een eerste coronavaccin door het Verenigd Koninkrijk. Het Europese agentschap zou bijvoorbeeld meer controles uitvoeren.

Redactie buitenland
3 December 2020 11:39

Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste westers land een coronavaccin goedgekeurd. De Britse medicijnautoriteit herkent zich niet in kritiek op de snelheid waarmee het middel van Pfizer en BioNTech is beoordeeld. Alle normen die ook in de Europese Unie gelden zijn gehanteerd, zegt de leiding. Het Britse vertrek uit de EU heeft volgens de Britste medicijnautoriteit MHRA geen rol gespeeld in de snelheid of zorgvuldigheid van de beoordeling.

De Britse regering zei woensdag juist dat de versnelde goedkeuring in het land mede te danken was aan het vertrek uit de EU in januari. Daardoor konden de Britten de procedures van de EMA passeren. Het is echter ook binnen de EU toegestaan om in het geval van een virusuitbraak op nationaal niveau een vaccin versneld goed te keuren, los van het EMA.

Duitsland liet woensdag weten bewust te hebben gekozen voor een langere procedure om Covid-19-vaccins goed te keuren. Dat is belangrijk om het vertrouwen in vaccins te vergroten, zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn van het land woensdag. „We kozen voor een gemeenschappelijke Europese aanpak om samen verder te gaan”, zei Jens Spahn op een persconferentie, toen hem werd gevraagd naar de Britse noodprocedure voor het Pfizer-vaccin. Spahn benadrukte dat het er niet om ging „op de een of andere manier de eerste te zijn.”

In de EU zijn aanvragen ingediend voor twee vaccins: een van het in Mainz gevestigde bedrijf BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer en een van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het Europees Geneesmiddelenbureau moet de aanvragen onderzoeken en heeft uiterlijk 29 december een resultaat beloofd.

Spahn bevestigde dat de EU bewust bezig is met het voorbereiden van een gezamenlijke aanschaf van vaccins voor alle 27 lidstaten. Dit is belangrijk in termen van Europese solidariteit. Bovendien wedt men niet alleen „op een paard”, maar op meerdere vaccinkandidaten, zei hij.

Net als het EMA is het Britse MHRA al tijdens de onderzoeksfase begonnen met de beoordeling van het vaccin. Bij zo’n zogeheten ‘rolling review’ beoordelen de toezichthouders de gang van zaken tijdens de eerste twee onderzoeksfases alvast, terwijl de cruciale derde fase nog gaande is. Tijdens die laatste fase worden grote groepen proefpersonen gevaccineerd en moet blijken of het vaccin effectief is.

Een medisch topadviseur van de Britse overheid, Munir Pirmohamed, legde op een persconferentie uit dat mensen twee injecties van het vaccin krijgen. Na de eerste inenting kunnen ze na twaalf dagen al enige immuniteit hebben. Zeven dagen na de tweede dosis zouden ze optimaal beschermd moeten zijn tegen het virus.

De Belgische premier, Alexander De Croo, liet weten dat het land op 5 januari wil beginnen met inentingen tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat de EU een vaccin goedkeurt, aldus De Croo. Italië verwacht eveneens begin volgend jaar op grote schaal mensen te kunnen inenten tegen Covid-19.

De gezondheidsautoriteiten in Rusland beginnen volgende week al met een massale inentingscampagne tegen Covid-19. President Vladimir Poetin heeft ze woensdag die opdracht gegeven. „Laten we alvast aan de slag gaan”, zei Poetin. Leraren en artsen krijgen als eerste een inenting.

In Rusland zijn bijna 2 miljoen doses van Spoetnik V geproduceerd, zei Poetin. Het land telt ongeveer 145 miljoen inwoners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer