‘Meer dan duizend Chinese onderzoekers weg uit VS na acties FBI’
Meer dan duizend Chinese onderzoekers hebben de Verenigde Staten verlaten als gevolg van het optreden van de Amerikaanse autoriteiten tegen spionage, zegt een hoge Amerikaanse justitiefunctionaris. Volgens hem hebben de Chinese spionagediensten inmiddels de aankomende regering-Biden in het vizier.
Topambtenaar op het gebied van nationale veiligheid John Demers zei in een discussie georganiseerd door een denktank dat de honderden Chinese onderzoekers de benen hebben genomen toen het ministerie meerdere strafzaken begon tegen Chinese spionnen.
Een functionaris van het ministerie van Justitie zei dat het een andere groep betreft dan de onderzoekers van wie het ministerie van Buitenlandse Zaken in september de visa introk. Dat gebeurde op een presidentieel bevel gericht op Chinese studenten en onderzoekers die als een veiligheidsrisico worden gezien.
Volgens de functionaris worden de onderzoekers waar Demers naar verwees ervan verdacht banden te hebben met het Chinese leger. Zij zouden massaal de VS zijn ontvlucht nadat de federale politiedienst FBI tal van personen verhoorde in meer dan twintig steden.
„Alleen de Chinezen hebben de middelen, de capaciteit en de wil” om achter de grootschalige buitenlandse beïnvloedingsactiviteiten te zitten die de laatste jaren plaatsvinden in de VS, zei Demers.
Het Amerikaanse hoofd contraspionage William Evanina zei tijdens dezelfde discussie bij het Aspen Instituut dat Chinese spionnen zich al richten op medewerkers van de komende regering-Biden en „personen in de nabijheid van” Bidens team. Evanina wijdde daar niet verder over uit. Het transitieteam van Biden weigerde commentaar te geven. Bidens campagneteam zei deze zomer dat het voorbereid was op de verwachte cyberaanvallen. Evanina zei dat Chinese onderzoekers die onder het vergrootglas van de Amerikaanse autoriteiten zijn gelegd „allemaal naar de VS komen op initiatief van de Chinese regering”.
China heeft de Amerikaanse maatregelen eerder dit jaar betiteld als politieke vervolging, rassendiscriminatie en een ernstige schending van de mensenrechten. De Chinees-Amerikaanse betrekkingen hebben dit jaar een dieptepunt bereikt te midden van hoogoplopende ruzies over de nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong en het handelen van de Chinese overheid ten tijde van de uitbraak van het coronavirus.