Delftse onderzoekers ontwikkelen babyvriendelijke zuurstofsensor
Delftse onderzoekers hebben een draadloze sensor ontwikkeld die het zuurstofgehalte in het brein van te vroeg geboren baby’s op een eenvoudige en goedkope manier meet. Volgens de TU Delft zijn de apparaten waarmee dat tot nu toe gebeurt groot en onhandig en bestaan ze uit allerlei snoeren waar baby’s in verstrikt kunnen raken.
„Daarnaast zijn de machines enorm duur, en beschadigen de opgeplakte sensoren vaak de kwetsbare babyhuid als ze er vanaf worden getrokken. Redenen genoeg dus om een betere techniek te ontwikkelen voor de monitoring van het zuurstofgehalte in het babybrein”, aldus de onderzoekers.
Artsen moeten bij te vroeg geboren baby’s van alles in de gaten houden. Tot wel 50 procent van de te vroeg geboren kinderen loopt namelijk hersenschade op door zuurstofgebrek. Dat kan weer tot neurologische problemen leiden.
De nieuwe zachte en buigbare sensor kan op de hoofdhuid van een baby worden geplakt. De sensor verstuurt data draadloos naar een app, die vervolgens een seintje geeft als een arts of verpleegkundige moet ingrijpen.