Binnenland

Een op tien slaapt slecht

Een op de tien Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Daarmee is slapeloosheid een onderschat probleem voor de volksgezondheid.

ANP
26 October 2004 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:48

Dat stelt medisch bioloog Ingrid Verbeek, die maandag op dit onderwerp promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

„Het probleem is vergelijkbaar met slechte voeding of te weinig beweging”, stelt Verbeek. „In Amerika wordt dat al beter onderkend en zijn er al landelijke campagnes om het probleem te signaleren. De gezondheid kan er flink onder lijden en het vermindert de kwaliteit van het leven.” Voor slapeloosheid kunnen deskundigen geen directe fysieke oorzaken aanwijzen.

Een volwassene heeft in principe genoeg aan gemiddeld acht uur slaap per dag. Tien procent van de Nederlanders slaapt meer dan drie dagen per week te weinig. Een deel daarvan zoekt hulp bij bijvoorbeeld een huisarts. Deze weet vervolgens niet wat hij ermee aan moet, aldus de promovenda.

In de helft van de gevallen worden bijvoorbeeld onnodig slaappillen voorgeschreven. Verbeek stelt dat er veel meer tijd en geld moet worden geïnvesteerd in publieksvoorlichting en bijscholing van huisartsen op dit gebied.

Het probleem van slapeloosheid is typisch iets van deze tijd, merkt de onderzoekster op. Sinds de komst van het elektrische licht zijn mensen gemiddeld anderhalf uur korter gaan slapen. „Het wordt steeds makkelijker in het donker activiteiten te ondernemen. De 24-uurseconomie heeft het probleem alleen maar vergroot.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer