Economie

Beurs Amsterdam sluit in het rood

De Amsterdamse AEX-index is maandag op de laatste handelsdag van de goede beursmaand november lager gesloten, na eerder nog op kleine winst te hebben gestaan. Op de andere Europese beurzen waren ook overwegend rode cijfers te zien. Op het Damrak stond ABN AMRO onder druk. De bank kwam met een update van de strategie en kondigde aan banen te schrappen.

ANP
30 November 2020 17:58Gewijzigd op 30 November 2020 23:03

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent lager op 606,02 punten. De AEX wist deze maand circa 15 procent te winnen, dankzij het positieve nieuws over de coronavaccins. De MidKap zakte 1,2 procent tot 903,30 punten. Frankfurt steeg 0,2 procent, maar Parijs en Londen daalden tot 1,1 procent.

ABN AMRO was hekkensluiter in de AEX, met een verlies van bijna 9 procent. De bank schrapt de komende vier jaar tot 15 procent van de banen, oftewel zo’n 2700 arbeidsplaatsen. Het concern wil daarmee tegen 2024 jaarlijks zo’n 700 miljoen euro aan kosten besparen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen. Verder verkoopt ABN AMRO zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas en huurt daarvan een deel weer terug. Volgens analisten vallen de strategische plannen van de nieuwe topman Robert Swaak tegen.

Olie- en gasconcern Shell en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield behoorden ook tot de grotere dalers bij de hoofdfondsen met minnen tot 5,8 procent. Uitzender Randstad profiteerde van adviesverhogingen door ING en Credit Suisse en steeg 1,1 procent. Aegon klom 2,6 procent. KBC Securities schroefde zijn aanbeveling op, na het nieuws dat de verzekeraar zijn Centraal- en Oost-Europese tak verkoopt aan de Oostenrijkse branchegenoot Vienna Insurance Group voor 830 miljoen euro.

Unilever won 1,1 procent. Het levensmiddelenconcern is op papier een volledig Brits bedrijf geworden, met het hoofdkantoor in Londen. Nederlandse aandelen Unilever NV zijn omgezet in Britse aandelen Unilever PLC, die wel een notering houden in de Amsterdamse hoofdindex.

In de MidKap zakte Fugro 7 procent. De bodemonderzoeker heeft een schikking getroffen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over het lekken van koersgevoelige informatie door het bedrijf. Verder hebben aandeelhouders van Fugro ingestemd met een aandelenverkoop door het bedrijf. SBM Offshore verloor 3,5 procent. De Zwitserse justitie vermoedt dat drie dochterondernemingen van de maritiem oliedienstverlener niet genoeg hebben gedaan om corrupte betalingen te voorkomen tussen 2005 en 2012.

De euro was 1,1950 dollar waard, tegen 1,1954 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 44,93 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 47,52 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer