Streep door Floriade Drechtsteden 2012
De Floriade van 2012 heeft definitief niet plaats in de Drechtsteden. De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht stemde maandagavond in meerderheid tegen de komst van het evenement. De organisatoren wijken nu uit naar de omgeving van Venlo.
Een afgeladen perstribune en tientallen belangstellenden, onder wie de directeur van bureau Drechtsteden en de burgemeesters van Alblasserdam en ’s-Gravendeel, waren er maandagavond getuige van hoe de gemeenteraad raad van Hendrik-Ido-Ambacht in meerderheid tegen de komst van de Floriade naar de Drechtsteden stemde.
In de eerste ronde van de bespreking gaven de fracties van PvdA en Gemeentebelangen aan dat ze de financiële risico’s dermate groot vonden dat ze niet voor het evenement in de regio konden stemmen.
Ook de SGP/CU-fractie, bij monde van fractievoorzitter Van der Heide, vond het moeilijk aan de burgers uit te leggen dat er 2 miljoen euro geïnvesteerd zou moeten worden in de Floriade, terwijl er de komende jaren juist miljoenen bezuinigd moeten worden. Voor de fractie was echter het belangrijkste argument tegen de komst van de Floriade dat de zondagsrust in de gemeente verstoord wordt. Van der Heide stelde dat het vierde gebod voor zijn fractie geen ruimte gaf om mee te werken aan het totstandkomen van een evenement als de Floriade. Verder bracht hij naar voren dat tijdelijke welvaart niet altijd welzijn brengt.
Burgemeester Jonker reageerde hierop door de belofte te doen, dat er zondagochtend geen activiteiten zouden plaatsvinden die de kerkgang belemmeren. Van der Heide wuifde deze belofte echter weg door te stellen dat de zondag niet ophoudt om twaalf uur ’s middags, maar 24 uur telt.
De CDA-fractie vond naast de financiële aspecten het milieuaspect van doorslaggevend belang. Uit diverse rapporten blijkt dat de uitstoot van stikstofdioxide in één jaar al vervijfvoudigd is en dat zal door de verkeersstroom die de Floriade met zich meebrengt alleen maar toenemen, zo meent de fractie.
De voorstanders, VVD en Lijst van der Stelt, stelden dat het algemeen belang moest prevaleren boven dingen als zondagsrust en financiële risico’s. De VVD vond verder dat nuchterheid voor wat betreft het milieu op zijn plaats was en dat deze uitdaging met beide handen aangegrepen moest worden om de Drechtsteden-regio in de toekomst nog florerender te maken.
Ondanks twee schorsingen en een betoog van de burgemeester stemden uiteindelijk 13 van de 19 raadsleden tegen het voorstel.
Hendrik-Ido-Ambacht is de eerste gemeente waar een besluit is genomen over de Floriade Drechtsteden. Omdat de Sophiapolder -het gebied waar de Floriade gehouden zou moeten worden- grondgebied is van Hendrik-Ido-Ambacht, is dit besluit ook cruciaal voor de regio. Bovendien moeten de Drechtsteden Dordrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, de Hoeksche Waard en Hendrik-Ido-Ambacht unaniem positief tegenover de komst van het evenement staan. Nu Hendrik-Ido-Ambacht dwarsligt, vervalt hun gezamenlijke kandidatuur.
Het raadsbesluit van Hendrik-Ido-Ambacht betekent dat Venlo de enig overgebleven kandidaat is om de Floriade in 2012 te organiseren. Rotterdam en Arnhem, eerder ook in de race, trokken zich al in een vroeger stadium terug.
De vijf gemeenten in de regio Venlo staan alvast in de startblokken. De gemeenteraden en de provincie zijn een jaar geleden al akkoord gegaan met een Floriade in de regio Venlo. Het evenement moet plaatshebben in het grootste aaneengesloten tuinbouwgebied van Europa, in de omgeving van Venlo.
In dat gebied liggen drie grote veilingen. „Een Floriade zou deze regio en dan vooral de glastuinbouw een enorme stimulans geven”, aldus burgemeester L. Frissen van Horst aan de Maas maandagavond. Frissen is voorzitter van de Stuurgroep Regio Venlo - Floriade 2012, een samenwerkingsverband van de provincie Limburg en de gemeenten Gennep, Helden, Horst aan de Maas, Venlo en Venray.
De Floriade gaat volgens Frissen 70 miljoen euro kosten. De provincie en de vijf deelnemende gemeenten staan garant voor 14 miljoen euro, de rest moet uit sponsorgeld en kaartverkoop komen. „Bij 2 miljoen bezoekers spelen we quitte”, aldus Frissen. „We verwachten echter zeker 3 miljoen bezoekers.”
Als de Tuinbouwraad in december akkoord gaat, komt de Floriade te liggen bij het knooppunt A67-A73 bij Venlo. Het is dan voor het eerst in vijftig jaar dat de Floriade niet in de Randstad plaatsvindt.