Binnenland

Carbidschieten mag zonder publiek in Drenthe

De veiligheidsregio Drenthe staat carbidschieten tijdens de jaarwisseling toe, maar er mag geen publiek komen kijken. Ook zijn de gebruikelijke eet- en drinkkraampjes bij het evenement verboden. Bij het laten knallen van de melkbussen mogen maximaal vier mensen bij elkaar zijn, die elk op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven, aldus woensdag Marco Out, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Assen.

ANP
25 November 2020 16:43Gewijzigd op 30 November 2020 11:31

Maandag besloot het Veiligheidsberaad, de organisatie van alle 25 veiligheidsregio’s, dat carbidschieten niet landelijk verboden zou worden. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het vuurwerkverbod dat het kabinet voor dit jaar heeft afgekondigd. Maar elke gemeente of regio moet zelf beslissen of en hoe er geschoten mag worden.

In Drenthe bestaat de traditie van het carbidschieten al lang. Volgens Out hebben veel carbidclubs in Drenthe besloten om dit jaar niet te gaan knallen, nu het geen volksfeest mag worden. Hij raadt mensen die het nog nooit hebben gedaan zeer af om te gaan experimenteren.

De veiligheidsregio’s in Brabant hebben het carbidschieten dinsdag grotendeels verboden. De gemeenten Den Haag, Dordrecht en Leiden deden dat ook. De veiligheidsregio Haaglanden laat woensdag weten dat er in deze regio geen ruimte is voor nieuwe initiatieven van carbidschieten. „Carbidschieten in stedelijk of dichtbevolkt gebied is onverantwoord en gevaarlijk”, aldus de veiligheidsregio. „Als mensen die onervaren zijn toch met carbid in de weer gaan, is de kans dat dit leidt tot verwondingen te groot”, geeft de veiligheidsregio aan, ook met het oog op de door corona hoge druk op de zorg. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt carbidschieten in Haaglanden toegestaan, stelt de veiligheidsregio. Zo’n toestemming wordt door de gemeente gegeven op plekken waar carbidschieten al jaren een traditie is.

In Gelderland, waar de traditie ook bestaat, mag het wel in het noorden en oosten van de provincie. Verschillende grotere gemeenten willen nog een verbodsbepaling opnemen in de algemeen plaatselijke verordening. Nijmegen zegt dat carbidschieten geluidsoverlast veroorzaakt en dat is al verboden. Arnhem beraadt zich nog. In Overijssel is het knallen wel toegestaan. Friesland en Groningen nemen deze week naar verwachting een besluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer