Binnenland

Kwart parkeergarages krijgt onvoldoende van ANWB

Een kwart van de 40 door de ANWB onderzochte parkeergarages scoort ondermaats. Maar in de 20 onderzochte steden staan ook 16 parkeergarages die een cijfer 7 of hoger scoren, komt naar voren in de test van de ANWB Kampioen.

ANP
19 November 2020 11:59Gewijzigd op 30 November 2020 11:13

Het bondsblad beoordeelde de overdekte parkeerlocaties ook al in 2005 en 2009 en sindsdien is er niet heel veel verbeterd. Er is gekeken naar de toegankelijkheid, de grootte van het parkeervak, de voetgangersveiligheid en voorzieningen zoals toiletten.

Van de 40 parkeergarages werd Rozet in Arnhem met het rapportcijfer 2,3 onderaan de lijst gezet. Volgens het testteam hebben parkeerders daar te maken met steile, smalle taluds, onbegrijpelijke bewegwijzering en tal van obstakels. Het is daar volgens de ANWB gevaarlijk voor voetgangers en automobilisten moeten oppassen om geen schade te veroorzaken bij het achteruit inparkeren.

Ook de parkeergarages Haagse Markthof (cijfer 2,4) in Den Haag en Hoogvliet Centrum in Leiden (2,5) krijgen een zware onvoldoende.

Daarentegen prijzen de onderzoekers parkeergarage Katwolderplein in Zwolle, die als beste uit de test komt dankzij de ruime opzet, veiligheid voor voetgangers en een gratis én schoon toilet. Ook de Lammermarkt in Leiden wordt positief beoordeeld. Volgens de onderzoekers gaat het om „een prachtige dubbele spiraalvormige garage diep onder het Leidse stadscentrum”. Als minpuntje worden de vluchtroutes genoemd. Dat er 20 meter onder de grond slechts twee vluchtroutes zijn noemt het testteam „niet ideaal”.

De ANWB Kampioen belicht ook de parkeertarieven, die per stad flink uiteenlopen en zelfs binnen één stad aanzienlijk kunnen verschillen. Als voorbeeld wordt Amsterdam genoemd, waar in Q-Park Byzantium een dagtarief van 68 euro wordt gehanteerd. Parkeerders wordt daarom gewezen op een geschikter alternatief. „Aan de andere kant van het centrum zit Parking Oosterdok: niet alleen een betere parking, maar hier betalen automobilisten ‘slechts’ 25 euro per dag”, aldus de ANWB.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer