Binnenland

Ouders van boefjes moeten op cursus

Het kabinet wil de jeugdcriminaliteit harder aanpakken, maar doet dat op een manier die de fracties van ChristenUnie en SGP met een zekere „huiver” vervult. Verplichte opvoedcursussen voor ouders van ontspoorde jongeren zouden volgens Rouvoet (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) tot een „te vergaande staatsbemoeienis” leiden.

Redactie politiek
27 March 2002 10:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

De ministerraad buigt zich donderdag over een notitie van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie waarin ervoor wordt gepleit de ouders van criminele jongeren actief te betrekken bij het weer op het rechte pad brengen van hun kroost. Ouders die weigeren, zullen wettelijk worden verplicht aan een opvoedingscursus mee te doen.

Woordvoerder Rouvoet van de ChristenUnie staat „sceptisch” tegenover de plannen. „Ik ben wel voor een goed, en wat mij betreft dringend aanbod van overheidsondersteuning in de opvoeding. Maar zij mag ouders niet worden opgelegd. Eerlijk gezegd geloof ik niet in die opvoedingscursussen. Wat moet ouders in die paar weken of maanden worden bijgebracht? Ik zie het vooral als vergaande staatsbemoeienis. En daar ben ik buitengewoon huiverig voor.”

SGP-woordvoerder Van der Staaij kan zich wel iets voorstellen bij de gedachte dat ouders van ontspoorde jongeren „minder vrijblijvend” worden benaderd. Maar ook hij staat huiverig tegenover verplichte cursussen. „Wij willen geen staatspedagogiek.”

Het CDA steunt Kalsbeeks plan voor de verplichte opvoedcursus wel. „Sterker nog”, aldus woordvoerder Rietkerk, „het CDA heeft twee jaar geleden zelf reeds iets soortgelijks geopperd.” Rietkerk wil wel dat, voordat de ouders op cursus worden gestuurd, een soort coach het gezin op basis van vrijwilligheid helpt.

Ouders kunnen nu al vrijwillig opvoedcursussen volgen. In de praktijk blijkt dat echter niet genoeg te zijn, vindt Kalsbeek. Zij wil ouders onder grotere druk zetten om hun kind weer op het rechte pad te brengen.

De enige straf die de rechter momenteel tot zijn beschikking heeft, is een kind onder toezicht van een voogd stellen en de ouders iedere zeggenschap over de opvoeding ontnemen. De kloof die er gaapt tussen deze draconische maatregel en de vrijwillige opvoedingscursus wil Kalsbeek vullen met de verplichting tot het volgen van een cursus. Daarbij is het nadrukkelijk wel zo dat de jongeren het nodige op hun kerfstok moeten hebben voordat hun ouders aan zo’n cursus mee moeten doen.

In de notitie bepleit Kalsbeek verder het aantal opvangplaatsen voor criminele jongeren fors uit te breiden. Ze wil dat er snel strenge internaatachtige instellingen komen voor de boefjes. Na hun straf moeten jongeren langer dan nu door de reclassering worden begeleid. Kalsbeek wil ook meer jongeren in nachtdetentie. Zij gaan dan overdag naar school en brengen de nacht in de gevangenis door.

Recent onderzoek laat volgens Kalsbeek zien dat de jeugdcriminaliteit in kwantitatief opzicht niet toeneemt. Wel zijn de kinderen die bij misdrijven betrokken raken steeds jonger. De leeftijdscategorie tussen de acht en de zestien jaar is nadrukkelijk aanwezig in de statistieken. Ook worden de misdrijven van deze jongeren steeds gewelddadiger. Het gaat in toenemende mate om jongeren van Marokkaanse en Antilliaanse komaf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer