Binnenland

Patholoog: In 98 procent van alle sterfgevallen is doodsoorzaak onbekend

Door onbekende reden komen te overlijden. Patholoog Frank van de Goot zegt dat dit in Nederland veelvuldig voorkomt. „Elk jaar sterven er in ons land zo’n 145.000 mensen. In 98 procent van de gevallen staat de doodsoorzaak niet met zekerheid vast.”

18 April 2017 16:30Gewijzigd op 17 November 2020 11:25
beeld ANP, Niels Wenstedt
beeld ANP, Niels Wenstedt

Oud-rechercheurs, forensisch pathologen, advocaten en forensisch en digitaal onderzoekers; vanaf dinsdag gaat een groep van deze deskundigen nabestaanden helpen bij hun zoektocht naar opheldering als de doodsoorzaak van hun naasten niet duidelijk is. De initiatiefnemers, onder wie de bekende patholoog Frank van de Goot, openden daarvoor de website doodsoorzaakonbekend.nl. Nabestaanden die twijfelen over de doodsoorzaak van hun geliefde, kunnen via deze site de zaak aanmelden. De deskundigen zullen zich vervolgens kosteloos buigen over de ingestuurde dossiers van verdachte sterfgevallen.

Een reden om het project ”Doodsoorzaak: Onbekend” te starten, is het gegeven dat te vaak misdrijven over het hoofd worden gezien. Zo schatte het Nederlands Forensisch Instituut in november vorig jaar dat het huidige aantal gemiste overlijdens door strafbare feiten jaarlijks circa 20 tot 25 hoger ligt dan in 2005.

Autopsie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat jaarlijks enkele tientallen mensen sterven zonder dat daarvoor een duidelijke reden aan te wijzen valt.

Van de Goot zet grote vraagtekens bij de CBS-cijfers. „Elk jaar sterven er in Nederland zo’n 145.000 mensen. In 98 procent van de gevallen staat de doodsoorzaak niet met zekerheid vast.” De enige manier om de reden van overlijden vast te stellen, is autopsie op het lichaam –lijkopening– uit te voeren. Dat gebeurt naar verhouding nauwelijks, zegt de patholoog, mede omdat autopsie in de geneeskunde een ondergeschoven kind is. „Daarom stellen artsen zonder het lichaam te openen de doodsoorzaak vast. Daardoor kan het makkelijk dat oorzaken die aan de buitenkant geen sporen nalaten –verstikking, onthouden van medische zorg– stelselmatig worden gemist.”

Als de deskundigen bij het beoordelen van de dossiers strafbare zaken tegenkomen, kunnen de advocaten een artikel 12-procedure starten. „Dan maken we de zaak aanhangig bij de rechter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer